Petice za dálnice už čítá 5 tisíc podpisů. Je jich ale potřeba ještě jednou tolik

„Potřebujeme nasbírat nejméně 10 tisíc podpisů, nyní jsme odhadem někde na polovičce. Předpokládáme, že se nám jich podaří získat alespoň ještě jednou tolik, abychom s peticí vůbec mohli jít do Senátu,“ řekl Deníku Libor Žádník, výkonný místopředseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury, které petice podnítilo.

Podepisovat se lidé mohou minimálně do konce října. Petice pak projedná petiční výbor Senátu, poté prý samotný Senát.

„Chceme tímto krokem ukázat, že je to vůle občanů, aby se dálnice začaly stavět. Většina lidí tak vyjadřuje svou vůli se zahájením staveb, zatímco menšina to blokuje,“ dodal Libor Žádník.

Dálnice prý omezí životní prostor křečkovi

Podle Libora Lukáše, iniciátora petice a předsedy zmíněného sdružení, jsou stavby soustavně blokovány mimo jiné aktivisty a ekologickými spolky. Ti poukazují na to, že oba projekty údajně naruší životní prostor některých živočichů.

Vítězství oslavila obec ve své sportovní hale, kam přijeli i další ocenění včetně zástupců kraje.
Titul Vesnice roku 2017: Slavkov je třetí a má také Cenu veřejnosti

„Jako například křečka polního nebo lelka lesního,“ připomněl Libor Lukáš.

Podepisovat se lidé mohou osobně například v přízemí radnice ve Fryštáku, a to už dobrých čtrnáct dní.

„Máme už podepsaných dva a půl archu, což je nějakých padesát lidí. Ti, co se chtěli podepsat, se už podepsali či ještě podepíší. Upřímně řečeno jsem ale čekal větší zájem,“ sdělil mluvčí fryštácké radnice Pavel Nášel.

Právě Fryšták byl na stavbu dálnice před mnoha lety připravený jako první. Domy, které bránily ve stavbě, tehdy hned vyřešili. A doteď se to ukázalo jako zbytečný krok.

Nic se neděje.

Dopravní omezení kvůli opravě Gahurova nadjezdu ve Zlíně už za pár týdnů skončí.
Práce silničářů v Gahurově ulici ve Zlíně vrcholí

K petici se před pár dny připojil také Zlín.

Zřídil dvě petiční místa. Petici lze podepsat v prostorách informačního centra, které se nachází v přízemí radnice na náměstí Míru, nebo v budově magistrátu na ulici L. Váchy.

Ve Zlíně jsou i další podpisová místa, například v sídle Zlínského kraje.

V budově informačního centra se zatím podepsalo necelých 40 lidí.

„Obě dálnice uleví dopravě v mnoha městech a obcích, odvedou z jejich ulic auta, včetně mnoha kamionů. To má obrovský význam pro životní prostředí a bezpečnost. Dálnice také přispívají k rozvoji ekonomiky, přivádí do regionů nové investory. A také turisty. Proto jednoznačně oba projekty podporujeme,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek. 

Ilustrační foto
Napajedla postaví pro řidiče 124 nových míst