„Myslel jsem, že to bude obyčejná procházka lesem," začíná líčit svůj příběh Zdeněk. Po příchodu domů si ale všiml, že se mu na kůži přisálo klíště. Odstranil ho a myslel si, že má vyhráno.

„Po dvou týdnech mě ale začaly hrozně bolet klouby. Nemohl jsem ani vstát z postele. Taky jsem měl horečky a připadalo mi, že mám chřipku," vzpomíná Zdeněk Pivoňka.

CHYTIL HNED DVA DRUHY NAJEDNOU

V horečkách upadl do kómatu. Probudil se až po osmi hodinách v brněnské nemocnici. „Museli mě ze Vsetínské nemocnice převézt vrtulníkem, protože si se mnou nevěděli rady," říká.

Aby toho nebylo málo, nakazil se hned dvěma druhy boreliózy.

„Brněnští lékaři se na mě chodili dívat, protože jsem byl vzácný případ," směje se.

Následky zůstávaly i po propuštění z nemocnice. „Ještě tři měsíce po hospitalizaci jsem se zadrhával v řeči," popisuje Zdeněk Pivoňka.

Kousnutí klíštěte jej vlastně trápí dodnes. Trpí ztrátou krátkodobé paměti a bolestí kloubů už se jen tak lehce nezbaví.

BORELIÓZOU TRPÍ DVAKRÁT VÍCE LIDÍ NEŽ LONI

Boreliózou trpí aktuálně na Valašsku téměř dvakrát více pacientů než v loňském roce. „Letos evidujeme padesát tři případů," informovala Hana Tkadlecová z krajské hygienické stanice ve Zlíně. Loni bylo boreliózou postiženo 27 pacientů.

„S ohledem na průběh jara a dosavadní průběh léta jsou letošní čísla vyšší. Počasí svědčí klíšťatům i pobytům v přírodě," okomentovala Tkadlecová.

Boreliózu podle ní přenáší 10 až 20 procent klíšťat na Valašsku.

Ale to není zdaleka všechno. Méně známou nemocí přenášenou klíšťaty je rovněž ehrlichióza. Na Valašsku tuto nemoc přenáší 3 až 6 procent klíšťat. V porovnání se zbytkem republiky patří Valašsko k územím s vyšším výskytem této nemoci.

„Projevuje se horečkami, bolestmi hlavy a svalů, občas vyrážkou. Výjimečně může dojít především u oslabených jedinců k postižení plic či ledvin nebo k neurologickým příznakům," vysvětlila Tkadlecová.

Zároveň ale dodala, že na Valašsku není případ onemocnění tohoto typu evidován. Hygienici doporučují při návštěvě lesů a luk používat dlouhé světlé nohavice, dlouhé rukávy a uzavřenou obuv.

Další ze způsobů ochrany je očkování proti klíšťové encefalitidě.

„V průměru se očkuje asi třicet procent osob," doplnila hygienička Hana Tkadlecová.

BARBORA ČANDOVÁ