Naposledy o tom rozhodl letos 9. června Městský soud v Brně.

Deníku informaci ve středu potvrdil jeden z odsouzených Radek Dvořák.

„Myslím, že jde o správné rozhodnutí," komentoval výrok soudu.

Proti tomuto usnesení, ale podal státní zástupce městského státního zastupitelství stížnost. Ping-pong o tom, zda tři odsouzení muži nastoupí do vězení, nebo ne, pokračuje dál, usnesení nenabylo právní moci a zápas tak rozhodne brněnský krajský soud.

Martin Janečka, Radek Dvořák a Dalibor Kučera ale hrají ještě další hru a to o to, zda jsou vinni či nikoliv. Od začátku procesu v roce 2012 necítí vinu, která je jim soudem kladena.

Proto také všichni jmenovaní podali letos v březnu dovolání k Nejvyššímu soudu (NS).

Chtějí zvrátit pravomocné rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který je v listopadu loňského roku definitivně uznal vinnými z uplacení insolvenčního správce věřitelské společnosti Square Transaction.

Kromě nepodmíněných trestů o jejichž výkonu se stále rozhoduje, mají za povinnost zaplatit peněžité tresty ve statisícových částkách a také mají zákaz činnosti. Případem se tak má NS zabývat již podruhé.

„Doufám, že nám Nejvyšší soud vyhoví," přeje si právník Dvořák.

„Teoreticky je možné se dovolat znovu a znovu, ale nestává se to," komentoval v obecné rovině již dříve v souvislosti s jinými případy pro Deník mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Jenže jednání NS se na řadu dostane, až bude jasné, zda bude platit amnestie na výkon nástupu vězení. Teprve potom tam celý spis poputuje. Deníku to potvrdila mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

„Jakmile bude doručeno usnesení o amnestii, spis se bude zasílat na Krajský soud v Brně, kde bude rozhodováno o stížnosti ( stížnost byla podána Městským státním zastupitelstvím Brno a je opravným prostředkem proti usnesení o amnestii). Až Krajský soud v Brně rozhodne o této stížnosti, spis bude opět vrácen našemu soudu a teprve poté se bude předkládat dovolání k Nejvyššímu soudu," popsala další vývoj v kauze Janečka a spol. mluvčí Městského soudu v Brně.

Ta se vleče již čtvrtý rok a vypadá to, že to ještě nějakou chvíli potrvá, než bude uzavřena.

Jak to bylo s nástupem odsouzených Martina Janečky, Radka Dvořáka a Dalibora Kučery do vězení:

Všichni tři jmenovaní byli v květnu loňského roku odsouzeni Městským soudem v Brně, proti rozsudku si ale podali odvolání. Případem se tedy znovu po půl roce zabýval brněnský krajský soud, který tato odvolání zamítl. Obžalovaným hrozilo, že nastoupí do vězení.

Jenže v lednu letošního roku, vydal Městský soud v Brně usnesení o použití amnestie prezidenta republiky z roku 2013. Proti tomuto kroku si jako opravný prostředek podalo městské státní zastupitelství v Brně stížnost.

„Podali jsme v této věci proti usnesení Městského soudu v Brně o účasti na amnestii stížnost. Dožadujeme se, aby bylo zrušeno," komentoval tenkrát pro Zlínský deník mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Ivo Hahn.

Krajský soud jim v dubnu letošního roku vyhověl, napadené usnesení zrušil a vrátil věc Městskému soudu v Brně, aby o věci znovu jednal a rozhodl. Městský soud v Brně tak na začátku června vydal proti svému původnímu rozhodnutí usnesení, že amnestie se na nástup do vězení Janečky, Dvořáka a Kučery vztahuje. Verdikt není pravomocný státní zástupce si proti němu podal stížnost. Rozhodovat tak bude opět Krajský soud Brno.