Hoteliéři ze sdružení Resort Luhačovice chtějí letos přilákat turisty vybranou gastronomií a nabídkou sportovních i dětských programů

„Naším cílem je přesvědčit lidi, že Luhačovice nejsou ospalé lázeňské městečko, ale moderní turistická destinace. Inspirací jsou pro nás alpská střediska. Jejich úspěch je postaven na vzájemné kooperaci místních hoteliérů a ostatních turistických atrakcí," sdělil ředitel společnosti Luhačovické Zálesí Roman Kašpar.

Pestrý volnočasový program hodlá sdružení nabídnout návštěvníkům, kteří vyznávají zdravý životní styl, připravené jsou pro ně lázeňské procedury, wellness, příjemné ubytování spojené s konzumací regionálních gurmánských specialit. Turisté mohou v okolí obdivovat spoustu přírodních krás.

Prověrkou fungování sdružení bude společná organizace několika tematických akcí propagujících gastronomii regionu. První z nich bude Luhačovická zabijačka u přehrady v Pozlovicích 16. března.

Lahůdky pro mlsné jazýčky

Půjde o tradiční slováckou zabijačku dělanou podomácku. Pro hosty bude nachystána spousta jídla.

„Doufám, že uspokojíme i ty nejmlsnější jazyky. Prasátko vybíráme u řezníka z místního malochovu. Těšit se můžete na tradiční zabijačkové polévky, jako jsou černá, bílá a místní zelnosmetanová. Dále zabijačkový guláš zahušťovaný buď čerstvým mozečkem, nebo švestkami. K jitrničkám a domácí tlačence máme připraveno několik receptů klasických zabijačkových omáček, jako je bobková, vavřínová a česneková," slibuje vybrané pochoutky pro gurmány kuchař Miroslav Horák.

Součástí akce budou také soutěže kuchařských profesionálů, například krájení cibule naslepo, broušení tupých nožů a soutěž v naplnění nejdelší jitrnice.

„Očekáváme, že na zabijačku přijde kolem tisícovky hostů. Ráda bych připomenula především sociální rozměr hodů, kde se vždy scházela celá rozvětvená rodina. V podobném duchu bychom chtěli pořádat všechny naše kulinářské festivaly. Zajištěno máme dostatek parkovacích míst," informovala starostka městyse Pozlovice Olga Tkáčová.

K dalším chystaným akcím pořádaným Resortem Luhačovice patří Den dětí aneb Zábava, která nekončí, naplánovaný na 2. června a Luhačovický foodfestival spojený se svatomartinskými hody.

„Dlouhodobě nám klesá počet turistů, kteří přijíždějí za lázeňskými procedurami. Proto potřebujeme do města přilákat mladou klientelu. Luhačovice jsou krásné celý rok a cestou ke zvýšení návštěvnosti jsou atraktivní kulturní a společenské akce.

Ty si každoročně získávají přízeň stále většího počtu návštěvníků. Lidé si zvykli jezdit na Otevírání pramenů, jistě přijdou i na zabijačku nebo Den dětí," domnívá se starosta Luhačovic František Hubáček.

ROZHOVOR

Kuchař ze Ski areálu Kyčerka Miroslav Horák v rozhovoru pro Deník říká: Kdybyste naráz snědla tři kila salámu koupeného v supermarketu, tak se otrávíte

Kuchař Miroslav Horák je autorem řady publikací a televizních pořadů orientovaných na regionální gastronomii. Působí ve Ski areálu Kyčerka.

V současnosti připravujete regionální zabijačku u Luhačovické přehrady, čím je slovácká zabijačka specifická?

Především tím, že je poctivá. Za svou profesionální dráhu kuchaře jsem se setkal s mnoha provedeními zabijaček v různých regionech Moravy, ale i Čech. My na Slovácku a Valašsku ji umíme nejlíp. Dnes, když má každý mrazák, se už pořádná domácí zabijačka pomalu nevidí. Všichni dělají takové ty sousedské rychlokvašky, kdy se půlka prasete zkonzumuje ještě ten den a druhá se hodí do lednice. Při klasické domácí zabijačce je zvykem zužitkovat celé prase s ocasem i ušima, a na takovou se můžou těšit naši hosté. Nic nebudeme dělat průmyslově.

Takže vaším receptem na prvotřídní kulinářský zážitek je tradiční nešizená kuchyně?

Ano, naše babičky věděly, jak udělat chutné jídlo. Já často jezdím po světě na různé foodfestivaly a poctivá moravskoslezská kuchyně si vždy získá mnoho příznivců. V sedmdesátých a osmdesátých letech se od nás kuchaři z celého světa mohli učit, jak uvařit poctivé domácí jídlo. Ale po revoluci se u nás začala do masových výrobků ve velkém přidávat ochucovadla a jiné chemikálie. Dopracovali jsme se k tomu, že kdybyste naráz snědla tři kila salámu koupeného v supermarketu, tak se otrávíte. Měli bychom si konečně uvědomit, že naše zdraví závisí na tom, co jíme.

Jak se vám v našem regionu líbí?

K Luhačovicím a okolí mám dlouholetý osobní vztah. Často jsem sem s rodinou v dětství jezdil. Jako malý jsem se v místní přehradě naučil plavat. Rád se sem vracím i v současnosti. Znám spoustu lidí, kteří do Luhačovic přijeli třeba za prací a časem si tu postavili dům. 

JANA ZAVADILOVÁ