Během včerejší Květné neděle jste mnozí domů přišli bohatší o vrbové větévky s kočičkami. Jsou-li kočičky posvěcené, ochrání Váš dům a přinesou dobrou úrodu na poli i v zahradě.

Na Škaredou nebo také Sazometnou středu se nezapomeňte usmívat a nemračit se na ostatní, aby Vám i po zbytek roku zůstal úsměv na tvářích a nemuseli jste se na nikoho po všechny zbylé středy v roce kabonit.

Ráno Zeleného čtvrtka zahajte před svítáním svěží sprchou a během dne dávejte přednost zelenině na talíři, odměnou Vám bude zdraví až do jara. Vy mlsní nezoufejte, na zelený čtvrtek se také pečou jidáše z kynutého těsta, které se potírají medem.

Při večerní mši naposledy zazní zvony, které se odmlčí až do soboty, kdy se vrací z cesty za požehnáním od papeže, konaném v Římě. Při posledním zazvonění zacinkejte penězi, aby s Vámi byly celý rok. Odcestované zvony nahradí chlapci obcházející dědinu s řehtačkami, trakaři a klapačkami.

Velký pátek, den Kristova ukřižování, je spojován s magickými silami. Otevírají se hory a vydávají své poklady, využijte příležitosti a nezůstávejte sedět doma. Do karet výletníkům hraje také zvyk odložit práce na zahradě a neprat prádlo.

Na Bílou sobotu vymeťte doma smetí i pavučiny, po celý rok tak budete mít i doma čisto a pavoučci Vám v rohu pro štěstí brzy upředou pavučiny nové.

Velikonoční neděle nebo Boží hod Velikonoční je dnem oslav vzkříšení Krista, lidové tradice na tento den jsou spojeny se svěceným obřadním pečivem.

Velikonoční neboli Červené pondělí je vyvrcholením současných Velikonoc. Většinou ogaři chodí na koledu s tatarem a vyplácí děvčata, která jim za vyšlehání darují zdobené vajíčko nebo stužku. Pomístně se také chlapci a děvčata na koledě střídají, nebo se koledování pomlázkou doplňuje poléváním vodou.

Autor: Petra Holčíková, MRV, zámek Lešná