Díky ní totiž v budově staré školy (nynější knihovna) v Hulíně na Kroměřížsku vzniklo Muzeum nejen hraček. Dvě místnosti plné retro hraček, jejichž součástí jsou i zapůjčené exponáty, vrací návštěvníky napříč generacemi do dětských let. „Už jako malá jsem pořád něco sbírala.

Všechno to začalo kočárky, coby malá holčička jsem ty malé milovala. S kamarádkami jsme si například vyměňovaly i podvozky. Sbírala jsem dokonce i železniční jízdenky, různé peřinky, například mamce jsem zakazovala vyhazovat i oblečení po nás. Byly toho opravdu plné sklepy,“ vzpomíná pro Deník Andrea Miklasová.

Hitem letošní letní etapy Flory 2017 je výstava terakotové čínské armády.
Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Vše, co nastřádala a sbírá dál, se rozhodla lidem ukázat, doma by to prý bylo k ničemu.

„Je pěkné vidět a slyšet, když lidé přijdou, že třeba tu panenku či hru měli doma, jejich děda měl zase staré hodiny…,“ usmívá se. Část exponátů do své soukromé sbírky si objednala přes internetové retrostránky. Nejdříve prý jeden kočárek, pak druhý, třetí…

A poté, co informaci dala na svou sociální síť, začali se jí ozývat známí a postupně další lidé, kteří měli doma nějakou tu starou retro vzpomínku.

Muzeum nejen hraček začínalo s jednou místností, otevřené bylo ve druhé polovině ledna letošního roku. Začátkem června otevřeli další místnost. Součástí muzea je také místnost oděvů určených pro práci hasičů či třeba vybavení pilotů.

Dřevnice. Ilustrační foto
Bez vody. Také Kroměříž už zakázala kvůli suchu její odběr

Máte doma starou hračku? Přineste ji do muzea

Staré gumové panenky, společenská hra Logik, plyšáci, asi sedmdesát malých kočárků, staré učebnice, kabelky, oblečení, dětská nádobíčka či autíčka. Nejen to je k vidění v Muzeu nejen hraček v Hulíně na Kroměřížsku. Dvě místnosti jsou plné vzpomínek.

„Nejstarší je asi francouzský černý kočárek pocházející někdy z roku 1920. Raritou je, že se dá složit. Je tu také k vidění velký lodní kufr zapůjčený mým kamarádem. Zajímavostí je i dětský pokojíček malovaný moravským vzorem z konce devatenáctého století či knížka Poupata, což je něco jako slabikář z roku 1913,“ řekla Deníku Andrea Miklasová z Hulína, která provozuje muzeum, jehož stěžejní část sbírek je v jejím vlastnictví.

Kdo do muzea přinese nějakou retro hračku či kočárek, má vstup zdarma.

Květná zahrada. Ilustrační foto.
Žaloba na stát! Církev se bude soudit o Květnou zahradu