Do funkce nastupoval v šestasedmdesáti letech. Kdo jej do říjnových krajských voleb v křesle nahradí, zatím není jasné. „Budeme nyní postupovat podle zákona o krajích," uvedla krajská mluvčí Renata Janečková.

Františku Čubovi zaniká mandát zastupitele i radního od 14. června. „V tento den oslovíme prvního náhradníka na seznamu. Pokud mandát přijme, složí 29. června na zasedání zastupitelstva slib, současně se zvolí i člen rady," upřesnila postup mluvčí Janečková.

Co na to voliči? „Můj názor je takový, že už má svůj věk. Co jsem slyšela, má nějaké zdravotní problémy," míní Marie Zavřelová ze Slušovic.

Senátorem za Stranu Práv Občanů byl Čuba zvolen v roce 2014, kdy ve druhém kole porazil dlouholetou senátorku Alenu Gajdůškovou „Ve věku pana docenta Čuby je jeho životní elán obdivuhodný a jsme rádi, že stále zůstává senátorem za naši stranu a podporuje nás. V radě Zlínského kraje odvedl významný kus práce a velmi si jeho zapojení vážíme," uvedl Lubomír Nečas, náměstek hejtmana a krajský radní pro zdravotnictví. „Pan senátor Čuba je osobností, kterých je na Zlínsku jen velmi málo," kvituje Vratislav Mynář, krajský předseda SPO a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. „Pravidelně se účastní setkání poradců s prezidentem Milošem Zemanem, od roku 2013 je členem jeho poradního sboru, obdržel od prezidenta Miloše Zemana také medaili za zásluhy," připomněl Mynář.