Společně s manželem vedou v Olomouci školu astrologie, ve které naučili této královské vědě už pěknou řádku zájemců. „Štěstí bude přát těm, kdo se odvážně dokážou pustit do nových projektů a podnikatelských nápadů," poodhaluje v rozhovoru pro regionální Deník.

Co ukazuje čínská astrologie?

Z hlediska čínské astrologie vstoupíme 8. února do roku ohnivé Opice, což je mazané, všestranné, prohnané a podnikavé znamení.

Co to může přinést?

Na jednu stranu novou energii, které bychom měli využít. Na druhou stranu se dá předpokládat, že to bude rok poměrně divoký, dynamický, neklidný a pro mnohé z nás i stresující, protože některé události mohou nabrat i docela rychlý spád.

Pokud bychom se podívali na konstelace planet z pohledu naší západní astrologie?

V tomto roce ještě stále působí velmi napěťová kvadratura mezi Uranem ve znamení Berana a Plutem ve znamení Kozoroha, která už bohužel několik let trvá a která je zodpovědná za většinu napětí v současném světě. Nicméně ohnivý živel nepůsobí jen napěťově a destruktivně, ale působí i pozitivně tím, že vytváří nové příležitosti. Štěstí bude přát těm, kdo se odvážně dokážou pustit do nových projektů a podnikatelských nápadů. Nadcházející rok bude zřejmě také obdobím, kdy přestanou do jisté míry platit některá stará pravidla, na která jsme byli dosud zvyklí, a začnou platit pravidla nová. Kdo se v nich rychle zorientuje, ten na tom v tomto roce vydělá.

Zmínila jste Opici a její mazanost a prohnanost. Bude rok přát nekalostem?

Bohužel rok Opice přeje i různým machinacím a intrikám, o které nemusí být v tomto roce nouze. Mnozí lidé mohou počítat s tím, že jim všechno projde a že jsou neodhalitelní. Teď to však nemusí platit. Na intriky a podvody se dříve nebo později přijde.

V Evropě se toho v loňském roce událo hodně. A ne jen dobrého… Lze očekávat nějaké události, změny?

Některé země, zvláště v Evropě, prodělají celou řadu radikálních proměn. Objeví se pravděpodobně nové tváře, o kterých jsme doteď moc neslyšeli, s recepty, jak začít řešit staré problémy novým způsobem. To se nám ovšem nemusí líbit.

Co ještě naznačují planety?

Kromě Uranu s Plutem se o další nepříjemnosti v tomto roce může postarat i napěťová kvadratura Saturnu ve znamení Střelce na Neptun ve znamení Ryb, přišemž obě znamení souvisejí s vírou, která je na obloze už od roku 2015. Tato konstelace bude zřejmě zkouškou naší víry a našich jistot. Víra jedné strany může narážet na víru či dogmata strany druhé. Může být otřesena i víra v určité instituce, osoby či systémy. Problémy budou zřejmě přicházet z velké části ze zahraničí, protože znamení Střelce obecně s cizinou souvisí. Kvadratura mezi Saturnem a Neptunem by však mimo jiné mohla zasáhnout i důvěru na finančních trzích.

Lze očekávat další napětí, a to nejen ve světě peněz?

Celá první polovina tohoto roku, zejména od března do konce září, bude poznamenána silným napětím nejen v naší republice, ale na celé evropské scéně. Toto napětí bude pravděpodobně spojeno s aktivitami, které budou přicházet ze zahraničí, za což budou zodpovědné dvě planety, které obecně souvisejí s nepříjemnostmi Mars a Saturn. Saturn bude ve Střelci celý rok a v březnu se k němu přidá i Mars, který bude tentokrát ve Střelci bohužel skoro celý půlrok. Dá se tedy předpokládat, že toto období bude provázeno nejen napětím a nejednotností v rámci EU, ale i narůstajícími obavami a současně i čím dál větší nespokojeností většiny Evropanů. Na samém začátku roku 2016 může být vystaven nějaké zátěžové zkoušce sever a severovýchod Evropy.

Nejen otázka migrace přiměla řadu lidí spekulovat o tom, zda EU jako taková zkoušku ustojí. Co říkají hvězdy? Nerozpadne se Unie?

Zřejmě se objeví jisté odstředivé tendence v rámci EU, což se může týkat hlavně Velké Británie.

A domácí scéna? Čekají nás například krajské volby…

Co se týká České republiky, ta snad tyto turbulence ustojí, ale o různé rozmíšky na domácí scéně rozhodně nebude nouze. Neptun v Rybách svádí k podlehnutí jakýmsi neskutečným ideálům. Našim politikům bych proto radila zachovat maximální pragmatičnost ve svých rozhodnutích, jinak by jim totiž hrozilo naprosté odtržení od reality a tím i od svého národa. Co se týká ekonomické situace v naší zemi, mohlo by dojít k určitému ekonomickému oživení.

Ida MyslikovjanováNarodila se v Olomouci. Po gymnáziu studovala filozofickou fakultu (obor čeština angličtina) na olomoucké Univerzitě Palackého, po jejímž absolvování se stala středoškolskou učitelkou. Pedagogiku vykonávala až do roku 2006, kdy už úplně přesedlala na astrologii, které se v té době věnovala již dvanáct let. Napsala několik knih o astrologii, ale i o lidských vztazích. S manželem, psychologem a astrologem, pořádají od roku 2000 kurzy, kam se sjíždějí zájemci z celého Česka. Má dvě děti a žije se svým mužem v Olomouci.