Velikonoční svátky jsem prožil na Slovácku, proto v následujících řádcích budu mluvit o Slovácku, byť je možné, že podobná slova bych mohl napsat i o zbytku Moravy, Slezsku nebo Čechách.

Tedy, když jsem tady pozoroval velikonoční dění, napadalo mě, co vlastně nám, Evropanům na moravském Slovácku, chybí ke spokojenosti, na co si ještě tak můžeme stěžovat. Během prodlouženého velikonočního víkendu bylo možné vidět všude obrovské davy lidí na zahrádkách a políčkách, na cyklostezkách, na kolech, na kolečkových bruslích, na koštech vína, koštech slivovice, na cimbálovkách, na fotbalech, na jarmarcích, v kostelích, v mega obchodech, v restauracích, v hospodách nebo třeba jen tak na procházce – mnozí oblečeni v módních světových značkách, šlapající na nejnovějších kolech nebo projíždějící se v nejnovějších autech.

Viděli byste na první pohled v něčem rozdíl s jinými vyspělejšími částmi Evropy? Spíš by nám v některých jejích částech mohli závidět. Co myslíte? Co nám tady chybí?

Samozřejmě, jedna věc je naprosto jasná – práce, práce, práce. Práce i peněz začíná být pořádný nedostatek a to ani nemusíme číst noviny, stačilo se třeba zeptat obchodníků na víkendovém velikonočním jarmarku v Uherském Hradišti. Lidé kupují méně a méně, slyšel jsem, byť potom jsem v televizi zaznamenal, že prý se ekonomická krize na velikonočních příjmech obchodníků v Česku neprojevila. No, možná ne v Praze, ale na Slovácku určitě.
Vraťme se ale k mé původní otázce – co nám, lidem na Slovácku, chybí ke spokojenosti kromě zmiňovaného nedostatku práce? Je to ještě něco? Několik věcí mě napadá okamžitě, jeden „tip“ vám předkládám.

Zdá se mi, že mnozí z nás žijí v pocitu, že kolem nich je až příliš nespravedlnosti, že věci se mají jinak, než se o nich píše, že na mnoha místech platí, nejlépe se mají „kamarádi kamarádů“, že prostě ten, kdo má postavení a kontakty, umí si vše zařídit a domluvit, zatímco ti ostatní jsou tak maximálně v roli mlčících diváků, případně stěžovatelů, kverulantů, otravů nebo i otrapů.

Když bych vycházel z povídání s lidmi, vsadil bych se, že tento pocit je na Slovácku hodně zakořeněný, jen pořád nevím, proč si lidé šeptají, že u nich to chodí tak a tak, že ve skutečnosti tam vládnou ti a ti, ale nahlas to skoro nikdo neřekne, raději se s tím vším tak nějak smíří. Proč tomu tak je?

Autor tvoří internetové stránky www.slovackoDNES.cz

Radek Bartoníček