Velmi tomu pomáhá i iniciativa neúspěšného kandidáta na prezidenta Tomio Okamury. Český rodák s japonským otcem se totiž snaží Slovácko a potažmo celou republiku zviditelnit ve světě. Jak se zdá, možná oslaví první úspěchy. „Češi neumí svoji kultury a skvělé produkty prodat, to ostatní státy dokáží s mnohem menších možností vydolovat mnohem víc," podotkl několikrát Tomio Okamura.

Japonští novináři natáčeli v roce 2011 v Hluku.

Japonští novináři natáčeli v roce 2011 v Hluku. DENÍK/archiv

První náznak zájmu Japonců lze vidět na návštěvě památkových domků v Hluku už minulý rok. Pod záminkou natáčení si tam několik japonských „novinářů" kroj i vyzkoušelo a všechno si samozřejmě dobře zaznamali. Všechen materiál prý byl pro japonský časopis. Opakovaně bylo slyšet obdivné „Ó, Ó, Ó, Ó, Ó", což vůbec nebylo potřeba překládat. Redaktorovi Keisuke Takazanovi odpovídali lučané na fůru otázek celé tři hodiny.

Protože se japonská televize vrátila téměř po roce zpět. Tentokrát na Kopanice. Vypadá to, že usoudili, že dolňácký kroj nebude to pravé a tak hledali dál. Tentokrát zavítali na československé pomezí. „Japonci jsou druhým nejvíce turistickým národem na světě po Američanech a nacházejí se na špici žebříčku, co se týče útrat na osobu a den. Přesně takové návštěvníky zde potřebujeme," řekl tehdy Okamura.

Otázkou zůstává, jak to s bojem kimono x kroj dopadne. Pokud se Japoncům nezalíbí ani kopaničářský kroj, možná zavítají na Slovácko či do jeho okolí zase. Dění budeme i nadále sledovat a o posunech budeme naše čtenáře informovat.

Text se nezakládá na pravdě

Související Okamura v kroji zve turisty na Moravu