Ti se o uplynulém víkendu připravovali na olympiádu v Ostravě, která se uskuteční příští rok a také na mezinárodní soutěž v Rakousku. Ta se bude konat už za dva měsíce. Informoval o tom vedoucí kolektivu vlčnovských dobrovolných hasičů Stanislav Moštěk.

„Disciplínám s názvem CTIF, kterým se přezdívá i hasičský balet, se věnujeme už od září loňského roku. Protože se poblíž nenachází žádný sbor, který tohle cvičí, všechno jsem studoval z cédeček, videokazety a pomáhal mi také mezinárodní rozhodčí Jiří Blaha, který za námi spolu se zkušenějším družstvem z Velkého Meziříčí přijel i o víkendu na trénink. První praktický nácvik jsem neprováděl se členy soutěžního týmu, ale s pěticí starších žáků, kteří to nakonec mistrům republiky předváděli,“ poznamenal Moštěk.

Hasičům způsobila značný problém například potřeba zajištění pětatřiceti párů speciální obuvi, které musí splňovat speciální požadavky. Stály celkem pětašedesát tisíc korun.

Sbor vlčnovských dobrovolných hasičů bude v červnu reprezentovat republiku na velké mezinárodní soutěži v Rakousku. „Při této soutěži se vše provádí v zásahové výstroji a akce se velmi přibližuje situaci při skutečném zásahu u požáru. Členové družstva nesmí kromě velitele a strojníka mluvit. Vše se odehrává jen na základě povelové řeči. Soutěžící jsou také dle jednotlivých postů označeni taktickými značkami,“ vysvětlil Mošťkův kolega Ladislav Botek.

Vlčnovští hasiči chtějí republiku nejen reprezentovat na mezinárodní soutěži v Rakousku, ale chtějí se především dobře připravit na zářijovou kvalifikaci. „Jedná se o kvalifikaci na nejvyšší úrovni, jaké může hasičský sportovec dosáhnout, a tou je Hasičská olympiáda, která se uskuteční v roce 2009 v Ostravě,“ dodal Moštěk.

Ostatní družsta dobrovolných hasičů se k nácviku disciplín CTIF zatím moc nemají. „O vlčnovských hasičích vím, že se tomu věnují naplno a jsou dobří. My to netrénujeme, protože ty disciplíny jsou jak časově, tak finančně velice náročné,“ poznamenala Růžena Hlůšková ze sboru dobrovolných hasičů z Ostrožské Nové Vsi.