„V doprovodu dvou Čechů náhodně projížděli Břestkem a od našich občanů se dozvěděli, že je tu košt vína.

Po několikahodinovém ochutnávání se cizinci s koštem jen těžko loučili,“ řekl s pousmáním jeden z pořadatelů, Petr Ševčík. Dal k dobru, že teprve po výzvě řidiče, že je v Břestku zanechá, se hosté zvedli a zamířili k autu, aby odjeli ve směru na Brno. „Na cestu jsme je vybavili několika sedmičkami vína a skleničkami s logem osmatřicátého břesteckého koštu,“ pochlubil se Ševčík.

Radoval se z toho, že rituálu ochutnávání nápoje bohů s vůní slunce se zúčastnilo víc návštěvníků, než bývalo na břesteckých koštech zvykem. „Letos přišlo na košt přes dvě stovky platících lidí. Protože jsme vyprodali všechny katalogy, skleničky a vstupenky, byl vstup na košt po 18. hodině volný,“ tetelil se blahem Ševčík.

K uspokojení z titulu šampion výstavy břestečtí vinaři letos nedošli. Titul mezi bílými víny si za vzorek Muškát moravský ročníku 2009 odnesl.Alois Tománek z Boršic.

Kabinet Cabernetu Moravia z loňských hroznů od Antonína Štolfy z Boršic se stal šampionem mezi červenými víny.

„S kamarádkami jsme si pochutnávaly zejména na břesteckých vínech. Tak trochu raritou koštu byla tombola, v níž bylo sto dvacet hodnotných cen,“ ochotně sdělila Břestečanka Ivana Křemečková.