Jeho rodina zde žije po více než tři staletí. Místo je prohlášeno kulturní památkou, za průjezdem se skrývá výminek z počátku 20. století, původní dřevěná stodola postavená na počátku 19. století a vozovna s mlátičkou a dalšími pracovními pomůckami pocházející z 30. let 20. století. „Na místě domu hospodáře dnes stojí novostavba, kde bydlí strýc. Objekt je tedy stále využíván," říká Petr Janíček.

Ač profesí daňový poradce a insolvenční správce, vztah má i k národopisu. Jinak by ani nemohl do obnovy stavení investovat značné rodinné finance. S rozpočtem však pomohla i dotace od ministerstva kultury nebo třeba obecní příspěvek ve výši dvaceti tisíc korun. „Letos jsme proinvestovali celkem 600 tisíc korun. Protože jde o kulturní památku, vyvstává pro nás ze zákona povinnost se o ni postarat," vysvětluje Petr Janíček.

V roce 2013 se vzhled areálu posunul o notný kus dopředu. Byly dokončeny omítky ve stodole a fasáda vozovny, obě budovy dostaly nová vrata. Ve výminku přibyl sporák postavený z původních kachel nalezených na půdě a trávník na dvoře protnuly cestičky z dlažby.

Zdroj: Youtube

Na stavebníky čekalo i jedno překvapení. Po odkrytí betonové vrstvy v průjezdu spatřila po minimálně 70 letech světlo světa původní štětovaná dlažba. Její konstrukce spočívá v tom, že se kameny nekladou naležato, jak je dnes zvykem, ale na výšku. Díky tomu je velmi pevná.

Do obyvatelného stavu chce Petr Janíček objekt uvést v období dvou let. Kromě toho na zahradě ještě přibude funkční replika původní sušírny ovoce. „Předběžně jsme se s obcí domluvili, že areál otevřeme na hody 2014. Aby se lidé mohli přijít podívat, kam jsme za čtyři roky práce dospěli," uvádí Janíček. Své úplně první návštěvníky však už vznikající miniskanzen přivítal. Na výlet sem přijeli žáci jedné z uherskobrodských základních škol a rakouský rozhlas odtud dokonce vysílal relaci určenou pro českou menšinu.

Podle Miloslava Tabarky z oddělení památkové péče brodského městského úřadu žádný srovnatelný areál jako ten šumický na Uherskobrodsku neexistuje. „Ve Veletinách stojí třeba zajímavý objekt s doškovou střechou. Víme o pěkném rodinném domě na Lopeníku, na jehož záchranu šly peníze z havarijního fondu. Toto je ale vzácný komplex. Musí se ocenit také přístup vlastníků, kteří do obnovy dávají nemalé vlastní finance," konstatuje Miloslav Tabarka. Podobným způsobem hodnotí aktivity rodiny Petra Janíčka také starosta Šumic Josef Bartoš. „Jsme rádi, že se tady něco takového děje. Už jsme uzavřeli smlouvu, na jejímž základě bude areál pravidelně přístupný o Vánocích, Velikonocích nebo hodech. Kromě toho v Šumicích máme i obecní muzeum a vzniká ještě třetí podobný projekt pana Janči. To se jen tak nevidí," doplňuje starosta Bartoš.