„Čtyřiadvacetikilového šupináče a délce 113 cm jsme přivezli z pohořelického rybnikářství, kde ale zůstal jeho legendární bratr Šimon, toho času největší kapr na Moravě. Ten je o 13 cm delší a o dvě kila těžší," uvedl správce biocentra Živá voda. Sebejistě dodal, že při péči, jaká mu bude v expozičním rybníku věnována, Šimona váhově, ale i co do délky brzy dožene.

Spolu s Jonášem přibyli v pondělí na Živé vodě dva trofejní bezejmenní candáti, z nichž ten metrový má hmotnost deset kilogramů a druhý o délce 85 cm váží šest kilogramů.

„Kromě toho jsme přivezli dva trofejní líny o délce 45 cm a tři metrové úhoře. Ti byli vypuštěni u expoziční budovy do simulované periodické lesní tůně," upřesnil Jiří Kroča.

K prohlídce patřilo také seznámení se s typickými rybnikářskými pomůckami a činnostmi

Kapra Jonáše si nechtěl nenechat ujít žádný z několika stovek návštěvníků, kteří v úterý zamířili na Živou vodu na první ročník akce s názvem Rybářovy žně. Děti i dospělí procházeli osm metrů dlouhým proskleným tunele pod hladinou expozičního rybníka a vyhlíželi, zda se k nim Jonáš neblíží. „Jé, mami, už ho vidím. To je, pane, kousek. A támhle za ním je ta dvoumetrová vyza," halasil dvanáctiletý Petr Králík z Otrokovic. Spouště fotoaparátů cvakaly jako o závod.

Zatímco sedmdesát hlavních rybích exemplářů a stovky těch drobných vodních živočichů si spokojeně plavalo v expozičním jezeře o obsahu 750 krychlových metrů vody, čilý ruch vládl v celém areálu sladkovodní a botanické expozice. Děti i dospělí se mohli seznámit s typickými rybnikářskými pomůckami a činnostmi, které k výlovu patří.

„Moc se nám na Živé vodě líbí, ale nejvíc ze všeho nás zaujal podvodní tunel, kapr Jonáš, vyzy a jeseteři, kteří kolem něj plavali. Pochutnali jsme si na rybích škvarkách," svěřila se patnáctiletá Barbora Chmelová, mluvčí dvanáctičlenné skautské družiny ze Střelic u Brna, která od neděle pobývá na soustředění ve Velehradě.

„Naším cílem bylo, aby při premiérovém ročníku Rybářových žní lidé nasávali atmosféru kolem vody a rybí svět všemi smysly. Lidé tu mohli ochutnat nebo si koupit a odnést do svých domovů originální lahůdky z jihočeských kaprů," neodpustil si poznámku Jiří Kroča. Každý návštěvník dostal ke vstupence lísteček s obrázkem kapra. U stánku s nejrůznějšími rybími dobrotami jej vyměnil za rybí škvarky či dobře okořeněný rybí guláš.

„Kolega z jižních Čech, který tady propaguje biorecepty ze sladkovodních ryb, tu nabízel rybí aspik, guláš, škvarky, tlačenky, saláty, kapří sekanou a několik druhů uzených ryb," informoval správce biocentra. Podotkl, že všechny ty rybí dobroty byly bez jakýchkoliv aditiv.

Putování vodním světem bylo tak trochu oslavou druhého výročí od zpřístupnění Živé vody veřejnosti. Děti si užily různé hry a aktivity spojené s vodou a rybami. Velké pozornosti se těšilo zvedání rybářského čeřeně v přírodním biotopu.