„Jde o komedii hrající si s atributy špionážních filmů. Není to parodie, je to hra. Barlow v ní předepsal desítky postav pro tři herce a jednu herečku. Ti mají skvělou příležitost si s příběhem hrát. Herectví by mělo mít až varietní,“ dovoluje nahlížet do divadelní kuchyně pár hodin před premiérou dramaturgyně Iva Šulajová.

Koho nápad přivést na jeviště slovácké scény tak originální příběh potěší? Především diváky, kteří komedie z dílny uherskohradišťského divadla přímo milují. Stačí vzpomenout nesmrtelné Rychlé šípy, kvůli zranění pozastavenou, ale mimořádně úspěšnou bláznivou komedii 1+2=6, ale i konverzačního Boha masakru a další oblíbené tituly.

„Tentokrát to bude zase něco jiného – detektivní komedii napsanou podle slavného filmu mistra napětí Alfréda Hitchcocka jsme ještě neměli. Režisérka Věra Herajtová ale slibuje, že publikum se bude víc smát než bát,“ raduje se z nového titulu herec a mluvčí divadla Josef Kubáník. A kdo z herců měl to štěstí, že si jej režisérka Věra Herajtová vybrala? Hlavní roli vytvoří Tomáš Šulaj, postavy osudových dam padly jako ulité Kláře Vojtkové a dvěma klauny měnícími identity budou David Vaculík a Jan Horák. Zapomínat se nesmí ani na klauna Jiřího Bilba Reidingera, ten stál u kabaretních čísel, a také na autora hudby Tomáše Alferiho a autora výpravy Nikolu Tempíra. Premiéra detektivní komedie 39 stupňů proběhne zítra v 19.00 ve Slováckém divadle. Na příští týden je naplánováno hned pět repríz.

Tomáš Šulaj na útěku před velkým spiknutím

Herec Tomáš Šulaj prožívá mimořádně úspěšné období. Za roli Buči v úspěšném a věčně vyprodaném muzikálu Cikáni jdou do nebe byl nominován na cenu Thálie, objevuje se v tv seriálu Znamení koně a jeho fanouškové mu teď mohou držet palce i v komedii 39 stupňů, kde bude prchat před nebezpečnými agenty.

Vaše hlavní působiště je ale pořád Slovácké divadlo. Co připravujete pro divadelní fanoušky?

V současné době zkoušíme adaptaci Hitchcockova filmu 39 stupňů. Myslím, že to bude taková akční kriminálka, měli bychom být takovým předobrazem klasických bondovek. Hlavní hrdina je omylem zapleten do vraždy a spiknutí, honí jej policie, on se chce očistit, do toho pár osudových žen a snad klasický happy end. Ideální pro jarní večery ve Slováckém divadle.

Detektivní komedie od mistra hororů Alfréda Hitchcocka, to zní hodně tajemně. Budeme se víc bát, nebo smát?

Pevně věřím, že se budou diváci trošičku bát, ale hlavně smát. Protože kolegové Vaculík a Horák odehrají během představení každý třináct postav, včetně žen a zvířat. Takže jakýsi humorný potenciál by tam byl. Snad jsme dali vše do kupy tak, aby to fungovalo.

Režisérka Věra Herajtová říká, že diváky čeká kabaretní herectví. Co si pod tím představit?

Děj se odehrává na mnoha místech, ve vlaku, ve varieté, v bažinách a vytvořit reálně všechna tato místa na jevišti nejde. Proto se vše děje v náznaku, a tak je to i s herectvím, nebude to žádný realismus, ale spousta klaunských gagů, akrobatických čísel, stylizovaných výstupů. Nechci víc prozrazovat, ať se každý přijde podívat.

Na jevišti jste už dokázal předvést ledacos. Se známým klaunem Bilbem pracujete ale poprvé. Naučil vás úplně něco nového?

S Jirkou Reidingerem zvaným Bilbo jsem už pracoval v Národním divadle v inscenaci Mistr a Markétka. Tam jsme ovšem byli jako herečtí kolegové. Při této spolupráci je Jirka náš konzultant při klaunských a akrobatických výstupech. Neřekl bych, že nás učí něco nového, spíš si po deseti letech připomínám, co jsem všechno uměl ve škole a co musím oprášit nebo se učit znova. Ale jeho klaunské zkušenosti jsou důležité pro samotné gagy, protože gag má specifickou stavbu.

Co vlastně znamená oněch záhadných 39 stupňů?

No to kdybych prozradil, tak už nemusí nikdo chodit do divadla. Jen řeknu, že je to obrovské spiknutí nebývalých rozměrů. A kdo nevěří, ať tam běží.

Josef Kajetán