Výsledek? S výrazným náskokem zabodoval režisér, jenž se stále raději vrací i do Slováckého divadla, kde právě připravuje novou inscenaci Cikáni – J. A. Pitínský.

„Pitínského inscenace mě vždy rozruší, nabijí neuvěřitelnou energií a donutí přemýšlet. Je tak zvláštně křehký, jemný, poctivý a pokorný a přitom definuje a posouvá už spoustu let tvář českého moderního divadla,“ shrnuje za mnohé režisér Divadla na Vinohradech Daniel Špinar a pojmenovává to hlavní, proč je luhačovický rodák tolik obdivovaný už po mnoho let napříč Českou, ale i Slovenskou republikou.

O to větší radost mají divadelníci ve Slováckém divadle, že slavný režisér už popáté přijal jejich nabídku a na jevišti oživuje silné příběhy – tentokrát slavné Máchovy Cikány.

„Neumím najít slova, která by popsala, jak si Pitínského vážím a jak moc jsem jím fascinovaný. Málokdy se mi stává, že se chodím dívat na zkoušky, i když sám nezkouším. Když k nám do divadla přijde on, sedím v hledišti každou chvilku a nestačím se divit. Je to opravdový génius,“ vyznává se z obdivu k režisérovi herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Jeho slova o mimořádných inscenacích, jež ve Slováckém divadle pod vedením Pitínského vznikají, potvrzuje i divadelní recenzent Saša Hrbotický. „Pitínskému i celému uherskohradišťskému týmu se vždy povede vykouzlit vzácný divadelní zázrak. Inscenace používají nejrůznějších hereckých stylizací, berou útokem veškeré smysly diváků, zasahují intelekt i cit, nabízejí řadu významových vrstev, a přece působí zcela přirozeně, čistě a prostě. Vidět je pouze jedenkrát je žalostně málo.“

A co na ocenění říká sám režisér? „Člověk přesně ví, jak je to víceméně nespravedlivé, neboť takový Jan Nebeský je bezpochyby režisér mnohem lepší, než jsem já. Trochu mne snad může potěšit, že v anketě zazněly názory lidí, kterých si vážím,“ shrnuje se svojí typickou plachostí Pitínský a pokračuje v práci na novém projektu.

Ve Slováckém divadle budou Cikáni uvedeni v premiéře 17. října. Pozornost všech divadelníků bude o to větší – vždyť vzniká další inscenace největší divadelní osobnosti uplynulých dvaceti let.

Arnošt Bedrník

Co všechno Jan Antonín Pitínský v Uherském Hradišti režíroval

Gazdina roba (premiéra 22. ledna 2000): Inscenace hry Gabriely Preissové Slováckému divadlu přinesla pozornost mnoha divadelních odborníků, kteří do té doby cestu do Uherského Hradiště hledali jen stěží. Představitelka Evy krajčířky Irena Vacková získala za hlavní roli Thálii Českého divadla. O Slováckém divadle se začalo mluvit. Inscenaci natočila Česká televize.
Bratři Karamazovi (premiéra 9. listopadu 2002): Zdramatizovat slavný Dostojevského román je velmi obtížné. Pitínskému se to však podařilo a za přispění uherskohradišťských herců vznikla mimořádně působivá inscenace. I ji natočila Česká televize a herci s ní vystoupili na mnoha divadelních festivalech. Hlavní roli vytvořil Vladimír Doskočil.
Liška Bystrouška (premiéra 6. listopadu 2004): Slavné Těsnohlídkovy příběhy v Pitínského provedení zazářily na mnoha divadelních festivalech, získaly cenu Sazky a Divadelních novin pro nejlepší činohru roku 2005 a Jitka Josková coby Bystrouška byla oceněna hned několikrát, včetně druhého místa v anketě Divadelních novin o nejlepší herecký výkon v republice. I Lišku Bystroušku mohli na obrazovkách vidět televizní diváci. Liška Bystrouška se dočkala úctyhodných padesáti repríz.
Divá Bára (premiéra 20. ledna 2007): Pitínský se tentokrát pustil do trojice povídek Boženy Němcové, které chytře propojil a inscenoval je jako fiktivní generální zkoušku souboru Mladá scéna. Inscenace okamžitě zaujala svou strhující atmosférou divadelní recenzenty i běžné diváky a byla pozvána na trojici nejprestižnějších českých divadelních festivalů. I její záznam pořídila Česká televize a získala celou řadu ocenění včetně ceny kritiky na festivalu Dítě v Dlouhé.
Cikáni (premiéra 17. října 2009): Další ze silných příběhů, které dojímají čtenáře dlouhá staletí. Láska, bolest, žal a hrdost z pera Karla Hynka Máchy ožije na jevišti Slováckého divadla v polovině října. Hlavní role vytvoří Jitka Josková, Zdeněk Trčálek, Kamil Pulec a další. (kaj)

Čtěte také:

Jedna ze zákulisních historek