Prostřednictvím tříkrálových pokladniček poslali charitě sumu 1 927 017 korun. Tím jednoznačně překonali druhou oblast Slovácka, Uherskobrodsko, a to o více než 700 000 korun. Za Hradišťany skončili třeba i obyvatelé Zlína. Ti poslali o 600 000 korun méně.
Na rekordním výsledku letošní sbírky má tedy Uherskohradišťsko lví podíl. Z 10,44 milionů korun, které se ve Zlínském kraji podařilo nashromáždit, totiž doputovala téměř pětina právě odsud. „Všechny finance už jsou odeslány na celorepublikový tříkrálový účet, odkud jsou následně podle jasných pravidel přerozděleny,“ uvedla krajská koordinátorka sbírky Pavla Romaňáková.

Největší sbírka v zemi začala v olomoucké arcidiecézi předposlední den loňského roku, a to v kostele svatých Andělů strážných ve Veselí nad Moravou. Do ulic Zlínského kraje koledníci vyrazili hned v prvních dnech nového roku. Celorepublikově se akce konala pojedenácté, nicméně v celé olomoucké arcidiecézi se letos uskutečnila podvanácté.

Tříkrálová sbírka obnovuje starou lidovou tradici tříkrálových koledníků. „Konáním Tříkrálové sbírky dostáváme také možnost se zapojit do pomoci trpícím a potřebným lidem, kteří žijí u nás i v zahraničí. Solidarita s nimi je pro nás velmi důležitá, protože nám pomáhá vyjít ze zahledění se jen na své potřeby a vidět také nouzi druhých,“ nabádá metropolita moravský Jan Graubner.

Králové se sice jmenují Kašpar, Melichar a Baltazar, nade dveřmi se však po jejich návštěvě skví nápis C+M+B. „U písmenek se nejedná o zkratky jmen králů, ale jsou to počáteční písmena z latinského Christus mansionem benedikat, což je překládáno jako Kristus ať žehná tomuto příbytku. Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici – Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka plus mezi iniciálami,“ vysvětlil Vít Kadlčík z uherskobrodské charity.

Vybrané peníze jsou přerozdělovány podle striktních pravidel. „65 procent jde farním charitám, 15 procent arcidiecézním charitám, deset procent na humanitární pomoc a zbylých deset procent na sekretariát. Rozdělení je schváleno radou ředitelů charit České republiky a Českou biskupskou konferencí,“ upřesnil Kadlčík.

Letos obcházelo domy na Slovácku 382 skupinek koledníků s královskými korunkami na hlavách, a to od 3. do 10. ledna.

Martin Nevyjel, Michael Lapčík