Je pravdou, že v dobách již dávno minulých byl fotbal nejoblíbenější hrou téměř všech kluků.

Jenže to nikdo ještě nevěděl co je počítač, televize začínala vysílat až od večerníčku, mobilní operátoři nepředávali jednu SMS za druhou a hospoda byla pro mladé tabu. Jedinou drogou pro kluky byl proto fotbal. Ty doby jsou ale již dávno pryč. Je také pravdou, že když nebyly počítače a televize vysílala jen „semo tamo“, tak se také v rodinách rodilo více dětí. A tedy i více fotbalistů. Jen se podívejte například právě ve vaší domácnosti. Ano, myslel jsem právě ve vaší domácnosti. Tak co, kolik máte televizorů anebo kolik máte mobilů? Hodně, že? Tak, a včíl si spočítejte vaše děti. Tak co, čeho máte víc? Ano, dětí je stále míň a míň. Rozdíl v České republice mezi rokem 2000 a rokem dnešním, tedy 2010 nám ukazuje, že úbytek dětí je téměř 200 000 v kategorii od 0 do 14 let. O to více je zase seniorů v kategorii nad 60 let. Ale to je nám „prdlačky“ platné, ty už na hřiště asi nedostaneme. A protože je těch dětí čím dál míň, tak tedy i těch malučkých fotbalistů je čím dál míň. Proto se rozhodlo fotbalové vedení, že je potřeba dětem, které tady jsou a které mají zájem o fotbal, věnovat více pozornosti.

Připravované změny by měly zasáhnou všechny mládežnické kategorie. V přípravkách je prý nutno dát více prostoru pro hraní s míčem. Ti nejmenší zájemci o fotbal by měli proto hrát na minihřištích 12x20 metrů a pouze tři proti třem. Až do kategorie U9 bude zákaz publikování výsledků. Podle mne bych s touhle novinkou příliš nesouhlasil. Všichni, ať malí či velcí, fotbalisté si rádi přečtou své jméno v tisku, když vstřelí branku anebo jsou vůbec v sestavě. Tak mne ale napadá, že podobný zákaz by měl platit spíš na mnohé naše prvoligové zápasy – doporučil bych zákaz vysíláni v TV, snad až po 22 hodině. To proto, aby se ti malí na tu častou hrůzu raději nedívali.

Ale vraťme se k připravovaným změnám. Menší hřiště by údajně měla být i v kategorii například U11, kde je navržen rozměr hřiště 25x40 a bude zde hrát pět hráčů proti pěti na 3x15 minut. Na normálním celém hřišti s 11 hráči by hrála až kategorie žáků U14. To jsou jen takové perličky. V tomto projektu je však připravena spousta dalších inovací.

Myslím si, že plány jsou to sice krásné, ale jen nevím, jak budou platit pro vesnické celky. Tam totiž často v jednom žákovském mužstvu hrají hráči od kategorie U 7 až po kategorii U14. A to ještě mají problém, aby jich bylo 11. Zdá se mi proto, že vedení fotbalu myslí hlavně na svá sportovní centra, na své továrny na profesionální fotbalisty.

Vesnický fotbal si však bude muset čutat dál bez jakýchkoliv dotací, tak jako doposud, a fotbal půjde pěkně pomaloučku a polehoučku k šípku. Pokud se totiž nebude hrát fotbal na vesnicích, tak problém budou mít jistě i ve sportovních centrech. Mnoho velkých fotbalistů, jak je totiž historicky známo, začínalo v malých oddílech, stejně jako většina slavných Pražáků se narodila na Moravě.

Vojtěch Johaník