Je sice pravdou, že v odehraných 12 kolech ani jednou neprohrál, ale na svém kontě má již sedm nerozhodných výsledků. A to se dřív Spartě nestávalo. Navíc ji nyní čeká zápas na Slovácku. Možná se zdá, že Sparta je favoritem, ale historie, přátelé, říká něco zcela jiného. Poslední čtyři utkání hraná na stadionu v Uherském Hradišti hovoří jasně pro Slovácko, a to v poměru tři výhry a jedna prohra.

Nejdříve pražské borce vyklep v roce 2004 ještě celek FC Synot 2:0, po brankách Nezmara a Ivany. O rok později to bylo dokonce dvakrát 2:0, to už ale Sparta prohrála s celkem 1.FC Slovácko. V tom prvním zápase střílel Malár a Dostálek a na podzim téhož roku Spartu popravili Sowunmi a Malár. Teprve až v roce 2005 se Sparta dočkala vítězství v poměru 1:0, když pražský celek trénoval současný reprezentační trenér Michal Bílek. Já bych však řekl, že nejvíce v paměti mají fanoušci slováckého fotbalu ten úplně první prvoligový zápas, který Sparta odehrála v Uherském Hradišti. Stalo se tak v sobotu 12. srpna roku 1995 a slovácký celek hrál v tu dobu pod praporem FC JOKO. Fotbalový stadion byl vyprodán do posledního místa a v jeho “spartakiádním” areálu se tísnilo 11 000 diváků. Vzpomínáte si ještě na sestavu Uherského Hradiště? Asi jen mlhavě, já vím. Tak si ji zopakujeme: Lubčenko – Těreščenko – Cihlář, Hlahůlek, Penner – Hekerle, Kufa, Marx, Červenka (87. Matušek) – Soldán (90. Uhlíř), Saaby (72. Podaný). Tak taková byla sestava domácího FC JOKO, kterému koučoval Antonín Juran. Myslím, že velmi zajímavá byla i sestava Sparty Praha, ve které na rozdíl od současnosti nastupovala celá řada fotbalových osobností. Jen se podívejte: Kouba – Votava – Horňák, Řepka, Vonášek – Svoboda (54. Němec), Budka, Frýdek, Nedvěd – Lokvenc, Koller. Trenérem byl Josef Jarabinský.

Ještě bych měl asi doplnit, ža za Spartu „kopal“ v tomto zápase v černém dresu také rozhodčí Václav Krondl. Jen díky jemu si Sparta ze Slovácka odvezla nerozhodný výsledek 2:2, když vyrovnávací brance v 81. minutě předcházela jasná ruka Lokvence a na druhé straně penaltový zákrok na Kufu Krondl nějak „nešťastně“ přehlédl. Do listiny střelců se v tomto zápase zapsali za domácí Saaby a Kufa, za hosty Koller a Nedvěd. Nejlepším mužem zápasu se stal Miloš Kufa, který byl také za svůj výkon vyhlášen mužem kola. Je jistě zajímavostí, že v dresu Sparty před 14 lety nastupoval i Tomáš Řepka, ten stejný Řepka, který i v pondělním utkání se Slováckem zcela jistě vyběhne na trávník v roli kapitána pražského celku. Další pikantností je také ta skutečnost, že zcela poprvé ve svém fotbalovém životě proti „své“ Spartě nastoupí Lukáš Zelenka, který je rozeným Sparťanem, neboť v jejím dresu hrával od svých 5 let. Na svém kontě jako sparťan má několik mistrovských i pohárových titulů.

Na stará kolena dostal rozum

Se Spartou si však vychutnal nejen Ligu mistrů, ale také některé porážky, které si tento pražský celek odvezl ze Slovácka. Na stará kolena však dostal zřejmě rozum a po zjištění, že nejlepší fanoušci a nejlepší fotbal mají své hnízdo na Slovácku, tak neváhal a přestoupil. Já proto doufám, že tentokrát to bude poprvé, kdy se Lukáš Zelenka bude upřímně radovat z toho, že jeho „milovaná“ Sparta pojede domů ze Slovácka s prázdnou. Všichni mu to jistě ze srdce přejeme, stejně jako všem sparťanům. I přesto, že vstupenky na utkání nám trochu podražily a zápas navíc vysílá jedna z českých televizí, věřím, že stadion bude stejně jako v roce 1995 praskat ve švech, a že slavná Sparta si odveze ze Slovácka svůj oblíbený dvougólový příděl. Inu, je třeba ty pražské chlapce naučit tomu, že z našeho kraje se nevozí jen dobré víno či slivovice.

Vojtěch Johaník