Při lesní cestě, směřující nahoru k Hrobům, stávala už v 19. století kamenná panská hájovna, kolem níž se nacházely další dřevěné budovy. V oněch dobách a později bychom tu našli i velkou katrovou pilu, poháněnou velkým dřevěným kolem vodou z potoka. Naproti hájovny se rozprostíralo pole, které bývalo kvůli lesní zvěři obehnáno vysokým dřevěným plotem. V myslivně na Pile či na Maršavě žili od nepaměti celoročně hajní se svými rodinami. Tak tomu bylo až do počátku sedmdesátých let minulého století i přesto, že sem nebyla nikdy přivedena elektřina.

Kamenná budka.

V údolí se zjevuje černý myslivec

Pod Kamennú búdkú se tok Dlouhé řeky naposledy rozdvojuje. Jeho vydatnější rameno pokračuje klidným rybníčkem a klikatí se místy zvanými Uhliska. Před staletími tudy měla směřovat jedna z odnoží tzv. hradské cesty. Jejím torzem mohou být dnes už nepatrné zbytky jakési kameny dlážděné komunikace, doprovázející meandry potoka v jeho konečném toku pod Kršlemi. Toto vlhké a bohatě mechem porostlé údolíčko uzavírají romantické zbytky dlouhá desetiletí neužívaného dubového mostu. Nedaleko od onoho zádumčivého místa měla před staletími stávat dřevěná stavení uhlířů, pálících v hliněných milířích dřevěné uhlí. V těch časech žil na Uhliskách stárnoucí vdovec, uhlíř Jan, s dospívající dcerou Kajetánou. Při těžkém živobytí obnášejícím porážení, stahování a řezání stromů přeměňujících se v milířích na uhlí, mu nezbývalo mnoho času na dceřinu výchovu. Až jednou si všiml, že dívka noc co noc opouští stavení a vrací se nad ránem zpět. Proto se ji vydal sledovat. Dívka šla vysokou trávou k Pánově louce, kde ji očekával cizí myslivec v tmavém šatě. Otec to uviděl, popadl kyj a vyběhl proti objímajícímu se páru.

Když se na druhý den uhlíř nevracel, jali se ho kamarádi hledat. Po několika hodinách nalezli jeho tělo roztrhané divokou zvěří a dceru Kajetánu už nikdo nikdy nespatřil. Lidé pravili, že uhlíře zabil tajemný černý myslivec, který se občas zjevuje v údolí. Naposledy ho prý zahlédl starý Vaculík z Újezdů ve třicátých letech 19. století.