„Osoby z úřadu práce jsme si brávali i v předchozích letech Letos však úřad přišel s nabídkou, že namísto původních šesti a půl tisíce korun na jednu osobu můžeme dostat 10 800 až 12 800 korun jako příspěvek na jejich mzdu,“ uvedl Gazdík. Díky tomuto kroku si tak budou moct obce zaměstnat více takových lidí. Obec ušetří například za objednání stavební firmy a méně lidí bude bez práce.

Podle Miroslava Lukeše z hradišťského úřadu práce ještě o tomto zvýšení příspěvku, který mnohdy pokryje až sto procent mzdy pracovníka, mnoho obcí neví. „Velký zájem mívají každý rok ve Vlčnově, Březolupech, Horním Němčí nebo Nedachlebicích. Hodně pracovníků putuje také právě do Suché Lozi, Březové a do Bojkovic,“ poznamenal Lukeš.

V Bojkovicích si brávají každý rok na začátku května zhruba dvanáct osob. „Muži většinou dělají manuální práce, jedna žena má na starosti provoz infocentra a jedna dělá pokladní na zámku. Zvýšená podpora bude mít jedině kladný dopad,“ podotkl tajemník Bojkovic Josef Mlček.

Vlčnovský starosta Jan Pijáček prozradil, že jeho obec si každoročně bere od dvou do pěti pracovníků. „Od výše podpory se však neodvíjíme, i když je samozřejmě velmi přínosná. Výběr uchazečů také není vždy jednoduchý. Lidé se u nás starají hlavně o údržbu veřejných prostranství v obci, jako je sečení či zahradnická činnost.