Odpolední Procházka středověkem, jak zněl oficiální název akce, zaujala především autenticitou. „Čerpáme z knih a učíme se na různých tematických akcích. Někteří z nás si sami vyrábějí kostýmy i luky, přičemž se snažíme o maximální hodnověrnost," potvrdil pořadatel a vedoucí skupiny Bohumil Višenka.

Nadšence pro zbraně uchvátily zejména šermířské souboje a střelba lukem. „V minulosti se celé vesnice věnovaly výcviku lukostřelců," popisoval výrobce hrotů Miloslav Križan z Trenčína. „Chlapci začínali trénovat už v dětství, aby zvládli i ty nejsilnější luky. Dneska dokáže bojové luky natáhnout možná jeden muž z deseti," krčil rameny Križan.

Zaujaly také ochutnávky tradičních pokrmů. „Recepty přebíráme z dobových kuchařek, často čerpáme z pramenů přeložených z němčiny," vysvětlil „šéfkuchař" Michal Kuzník. „Ve středověku byly na jídelníčku především různé kaše z jáhel nebo pšenice. Buď je lidé sladili medem, ovocem a ořechy, nebo se připravovaly na slaný způsob se zelím, houbami či sýrem," dodal, zatímco se svým týmem nabízel zájemcům svařené červené víno 
s nastrouhaným perníkem, jeden z typických nápojů raného středověku.

Součástí programu byla i přednáška archeologa z Moravského zemského muzea Luďka Galušky o historii náměstí, prezentace keramických a kožených výrobků a taneční vystoupení skupiny Porta Temporis. Návštěvníci se sami mohli zapojit, vyzkoušet si výrobu keramiky, vystřelit z luku nebo se naučit základy renesančních či gotických tanců.

„Je to náročný koníček, věnovat se historickému šermu a pořádat tyto akce. Ale je to náš život a už se těšíme na další turnaj v lukostřelbě," přiznal s úsměvem Bohumil Višenka. 

ADÉLA BURÁŃOVÁ