VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spravte si během léta postavu se Slováckým deníkem - 2.díl

Slovácko - V novém letním seriálu Slováckého deníku se dovíte, co můžete udělat pro to, abyste žili zdravěji, jak zhubnout a celkově zlepšit svou životosprávu.

13.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shuttestock.com

V poradně máte možnost zeptat se specialistky ze Světa zdraví v Uherském Brodě Jany Lukešové (na snímku), co děláte špatně, co správně a co by vám mohlo pomoci. Své dotazy můžete posílat na e-mail: jennylane@jennylane.cz

Specialistka ze Světa zdraví v Uherském Brodě Jana Lukešová.

Je litr ovocného džusu denně to nejlepší, co pro své zdraví mohu udělat?

Džusy mohou být součástí zdravého jídelníčku, ale musíme s ním zacházet opatrně. Na osvěžení při snídani postačí 100-150 ml džusu, doplněného 0,5 l čisté vody. Nemusíte je smíchat. Vychutnejte si plnou chuť džusu a zapijte jej dostatečným množstvím vody. Litr džusu je energicky srovnatelný s řízkem. Jeho výživová hodnota je samozřejmě mnohem vyšší.

Je pravda, že když vynechám přílohy, zhubnu?

Přílohy jsou součástí jídelníčku a doplňují vhodně složení stravy. K porci masa přidejte 2-3 lžíce přílohy. Nevhodné jsou pouze knedlíky z bílé mouky. Těstoviny vyhledávejte v celozrnné variantě, rýži v natural formě.

Nesnáším zeleninu. Dá se zhubnout i bez ní?

Samozřejmě že to jde i jinou metodou. Je potřeba zařadit do jídelníčku přísun vlákniny z jiného zdroje a zvýšit pitný režim. Detoxikaci organizmu lze provést 30denní detoxikační kúrou In Pure, která je založena na bylinném základě.

Zhubnu krabičkovou dietou?

Krabičková dieta nám usnadní jediné dostaneme se k pravidelné stravě. Ale nevíme o jejím skutečném složení. Proč si nepřipravit to, co máme rádi my? Změňte své myšlení. Každá dieta jednou skončí a co pak? Opusťte diety a změňte svůj životní styl.

Na přípravu zdravých svačin nemám čas

Také patříte k těm lidem, kteří tuto větu říkají? Pak zřejmě nevíte, o jakou svačinu jde. Přece dát do krabičky několik malých rajčátek, očistit papriku, nakrájet ji spolu s okurkou a mrkví, případně přidat pár lístků umytého ledového salátu nezabere víc než pět minut. Přidejte k tomu kousek balkánského sýra a můžete hrdě vyrazit do práce se svou první zdravou svačinou.

A k čemu vám to je? Nestačilo by najíst se pořádně třikrát za den? Věřte, že pro vaše tělo je to mnohem snadnější cesta. Když prodloužíte dobu mezi jídly snídaní, obědem a večeří , musíte mnohem více hlídat, jaké potraviny vybírat. Důležité je, aby měly nízký glykemický index. Kdo chce hubnout, měl by vsadit na pomalé sacharidy. Ty naše tělo tráví postupně, takže delší dobu vysílá signály o nasycení a vyrovnávají hladinu cukru v krvi.

Glykemický index je považován za měřítko pro zvýšení hladiny cukru v krvi, které je vyvoláno potravou obsahující sacharidy. Čím rychleji se sacharidy objeví v krvi jako glukóza, tím více inzulínu si vyplaví a tím méně tuku spálí. To je případ potravin s vysokým glykemickým indexem bílé pečivo, corn flakes, sušenky, kukuřice atd.

Pokud si začnete chystat svačiny sami, předejdete tomu, abyste dorazili úplně vyhladovělí odpoledne domů, hnáni chutěmi spolykat všechno, na co přijdete, co vám přijde na oči. Od zbytků z nedělního oběda až po tři dny starou bábovku, které jste do té doby odolávali.

Svačinou udržujte stabilní hladinu krevního cukru, která má vliv na vaši výkonnost a pohodu. A důležitá zpráva na závěr. S naším tělem je to stejné jako s jinými pracanty. Jestliže mu dodáme jídlo třikrát, spotřebuje na to méně energie, než když mu dáme jídlo pětkrát. Tak ho nechejme, ať pracuje a spaluje více energie.

Z deníku Laďky Světinské

Ladislava Světinská, 44 let, Hradčovice, dětská sestra.

Po úvodním převážení, které bylo zatím samozřejmě bez váhového úbytku, jsme se vrhly na vyplnění dotazníku k nutriční typologii. Podle ní bude nastavený jídelníček tak, aby moje tělo co nejlépe spalovalo a umělo všechny přijímané potraviny využít. Probraly jsme můj dosavadní způsob stravování. Zjištění, že jím málo, mě překvapilo. A zajímavé tedy bude, jestli když budu jíst víc, budu hubnout. Určitě velký podíl na tom bude mít pohyb, bez kterého by to asi nešlo, takže si budu muset přeorganizovat den. Někdy to bude určitě boj,protože přinutit se, když vstanu po noční a jsem jak po flámu, bude opravdu zajímavé. Jeden souboj už se mi daří celkem vyhrávat, jsou to tekutiny. Dostat do sebe přes 2,5 litru vody za den, bylo nepředstavitelné. Ale chce to pořád mít pití při ruce, a dokonce se mi zdá, že tělo si na zvýšený přísun tekutin zvyklo a samo si o ně říká pocitem žízně.

Autor: Redakce

13.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Na vernisáží šestice fotografů ze Slovácka mapujících tradici a krajinu regionu byly v komunitní kavárně Cafe 21 k vidění také snímky procesí či Děvčátka z Velkého Lopeníka, oblíbená fotka jejího autora Martina Štechera.
7

Vernisáž odkryla pohled na Slovácko skrz objektiv fotografů

Mladíka srazil vůz v ulici Neradice v Uherském Brodě.

Policie hledá svědky srážky mladíka s osobním vozem v Uherském Brodě

Uzavírka ulice Nádražní v Újezdci potrvá do října

Kvůli rekonstrukci, která začala 9. srpna, bude ulice Nádražní v Újezdci u Luhačovic až do 2. října uzavřena. Práce zahrnují poklad nového povrchu silnice, opravu chodníků a přeložení veřejného osvětlení.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

AKTUALIZOVÁNO

Absolutním vítězem TOP Víno Slovácka 2017 je Jaroslav Vaďura

Desátý ročník jedné z nejprestižnějších soutěží s názvem TOP Víno Slovácka 2017 zná už deset vyhodnocených vín s nejvyšším počtem bodů, ale také tři nejlepší kolekce vín. 

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení