Ano a právě jim se posmívá nová komedie Slováckého divadla s názvem Pohřbívání aneb Zítra se bude pohřbívat všude. V sobotu bude mít premiéru v Uherském Hradišti.

„Hra je psána jako komedie, která se v určitém místě zlomí. Zajímá mne, zda lidé pochopí, že nejde o snahu bezhlavě kritizovat a ukazovat prstem, ale spíše upozornit na to, že tento stav, o kterém hra pojednává, můžeme kdykoliv změnit," říká autorka novinky Blanka Fišerová.

Ředitel uherskohradišťské scény a režisér novinky Igor Stránský dodává: „Když jsem hru dostal poprvé do ruky, tak jsem zajásal, protože je vlastně výsledkem marasmu, který kolem nás vzniká od počátku sametu." Zároveň připomněl, že nechce, aby Slovácké divadlo bylo jen místem, kde se diváci baví, ale mělo by upozorňovat i na horká témata.

Slovácké divadlo se v uplynulých měsících dostalo do hledáčku věčně šetřících úředníků, kteří však o divadlo jako takové a o tvorbu nejeví zájem a divadlo často ani nenavštěvují.

„Když jsem hru psala, myslela jsem si, že některé věci a absurdity zůstanou jen v mé fantazii, ale bohužel se nyní dějí," dodává autorka a těší se na reakce diváků.

Premiéra je beznadějně vyprodaná, do Hradiště se sjede celá řada osobností z celé republiky, jež velmi obdivují odvahu a chuť slováckých divadelníků. Režisér Stránský do hlavních rolí černé komedie Pohřbívání aneb Zítra se bude pohřbívat všude obsadil Petra Čagánka, Terezu Novotnou, Kamila Pulce, Josefa Kubáníka, Jaroslavu Tihelkovou a další.

Výprava pochází od Evy Jiřikovské, autorem hudby (na jevišti zazní několik protestsongů pozn. aut.) je Josef Fojta. Premiéra novinky je naplánovaná ve Slováckém divadle na sobotu 18. ledna od 19 hodin.

Autor: Josef Kajetán