„Je nám ctí, že opět můžeme vystoupit mezi těmi nejlepšími z Evropy," hodnotí účast na festivalu principál uherskohradišťské scény Igor Stránský a připomíná, že jeho soubor nechyběl na téměř žádném z devatenácti ročníků. „Letos publiku představíme krásný Višňový sad režisérky Oxany Smilkové. Je to výtečná inscenace, jsem moc rád, že ji na našem repertoáru máme," dodává ředitel a připomíná, že představitel Lopachina Tomáš Šulaj byl za jeho ztvárnění nominovaný na Thálii. Vedle slováckých divadelníků se v Klicperově divadle představí i soubory z Prahy, Brna, Ostravy, ale také z Francie, Ruska, Slovenska a dalších zemí.

Královéhradecký festival není ale jediným, kde se slováčtí herci v uplynulé sezóně blýskli. Diváci jim už tleskali i v Plzni, Olomouci a v Praze, kde pro změnu zahráli strhující Kalibův zločin. Z posledně jmenovaného festivalu si dokonce odvezli tři nominace ze čtyř možných a stali se tak nejenom nejúspěšnějším divadlem v kraji, ale i v celé České republice.

Z 2500 vstupenek zbývá posledních pár

Konec dobrý, všechno dobré – mohou si říct ve Slováckém divadle. Herce čeká poslední týden před začátkem zasloužených divadelních prázdnin. „Máme před sebou ještě Finální smršť, tedy šestici nejžádanějších titulů a pak už vyrazíme za odpočinkem," říká principál souboru Igor Stránský s tím, že na zmiňovaná představení bylo v pokladně přes 2500 vstupenek. Drtivá většina je vyprodaná, poslední stovka lístků je na některé hry ale pořád ještě volná.

Jak důležité je ho mít…Jak důležité je ho mít…

Derniéra komedie Oskara Wildea. Uvádění hry bylo poznamenáno soudními spory majitelů autorských práv. „Byli jsme tím otrávení," potvrzuje ředitel a režisér Igor Stránský, jenž musel narychlo přejmenovávat název komedie. Vstupenky na středeční představení ještě jsou v pokladně.

Nájemníci

Nejnovější komedie plná omylů, záměn a nedorozumění se okamžitě po premiéře zařadila mezi nejrychleji vyprodané. Stačilo pár dnů a téměř všechny lístky byly pryč. Nyní je v pokladně volná poslední dvacítka vstupenek. Hrát se bude ve čtvrtek.

Donaha!

Legendární muzikál ověnčený Cenou Thálie pro představitele hlavní role Tomáše Šulaje uvedou divadelníci naposledy. Lístky byly okamžitě vyprodány, a to i přesto, že hru divadelníci uvádějí devátým rokem a má za sebou přes sto repríz.

Popel a pálenka

Třetí hra s legendární českou herečkou Květou Fialovou je úsměvným pohledem do jedné rodiny, která by chtěla připravit o majetek čerstvě ovdovělou dámu. Nakonec je to ale ona, kdo se směje nakonec. I repríza 30. června je několik týdnů vyprodaná, další představení je už teď naplánováno na předposlední srpnový den.

Cikáni jdou do nebeCikáni jdou do nebe.

Slavný muzikál uzavře úspěšnou divadelní sezónu a rozloučí se zároveň i s hercem Janem Horákem, který angažmá uherskohradišťského divadla opouští. Divadelníci ale slibují, že loučení nebude smutné, na oslavu konce sezóny si pozvali cimbálovou muziku Harafica. Vstupenky na poslední červnový večer jsou ještě v pokladně.

Rychlé šípy

Nejúspěšnější komedie v celé historii divadla přivítá prázdniny pod širým nebem první dva červencové dny v Amfiku Bukovina v Popovicích. Jedna z repríz komedie bude ale obzvlášť výjimečná. Divadelníci u ní přivítají neuvěřitelného 100.000. diváka. I tyto reprízy jsou vyprodané.

Začínají prázdniny. Divadlo bilancuje

8 – Tolik novinek uherskohradišťští divadelníci během uplynulých deseti měsíců nastudovali. Z toho jedna inscenace vznikla pro Malou scénu (Oleanna) a jedna pohádka pro nejmenší publikum (Jak neuvařit hlavu naměkko).

13 – Počet nominací na prestižní ceny. Dočkali se jich herci Tomáš Šulaj, Josef Kubáník, Irena Vacková, Jitka Josková, výtvarnice Eva Jiřikovská, ale i autoři hudby, samotné inscenace a rovněž divadlo nominované na titul Divadlo roku.

380 – Tolikrát se už hrála nejúspěšnější komedie Slováckého divadla Rychlé šípy. První dva červencové dny ji čekají další dvě reprízy.

112 – Počet stran, které museli do hlavy dostat herci z doposud poslední novinky Nájemníci. Hned po premiéře se bláznivá komedie zařadila mezi nejžádanější. Téměř vyprodána je už i mimořádná repríza příští čtvrtek.

5030 – Tolik fanoušků má Slovácké divadlo na sociální sítí Facebook. Jde o jedno z nejvyšších divadelních čísel v republice. Noví fandové pořád přibývají. Lákají je fotky ze soukromí herců, unikátní videa i exklusivní informace o divadle.

Višňový sad.4 – Hned čtyři nejprestižnější divadelní festivaly v Česku hostily v posledních měsících uherskohradišťské divadlo, a to v Praze, Plzni a Olomouci. Na poslední a jeden z největších festivalů u nás do Hradce Králové míří divadelníci v úterý. V Klicperově divadle zahrají Višňový sad.

100.000. – Na začátku července uvidí legendární Rychlé šípy jubilejní 100.000. divák a herci pro něj už teď připravují netradiční odměnu.

5 – Tolik dětí se divadelníkům v uplynulém roce narodilo. Radost z nich mají manželé Hejcmanovi, Trčálkovi, Čagánkovi, Mitáčkovi a Žajdlíkovi.

1 – Jeden jediný herec opouští angažmá Slováckého divadla. Jde o Jana Horáka, jenž odchází z osobních důvodů. Nahradí jej mladý absolvent brněnské konzervatoře David Macháček.

2500 – Počet diváků, kteří ještě mohou do prázdnin vidět nejúspěšnější inscenace Slováckého divadla. Drtivá většina lístků je už ale vyprodána, v pokladně jich zbývá přibližně sto.

26 – Tak dlouhý je v minutách unikátní dokument České televize s názvem Slovácký fenomén, který vznikl na podzim a ukazuje, jak jedinečné Slovácké divadlo je.

8140 – Počet předplatitelů, kteří pravidelně navštěvují uherskohradišťské divadlo. Jde o nejvyšší číslo mezi činoherními soubory celé České republiky.

200 – Nejméně tolikrát se v posledních měsících o Slováckém divadle psalo v novinách, časopisech a v nejrůznějších televizních reportážích a recenzích. Pozadu nebyla ani rádia, internetové servery a další informační kanály.

(kaj)