Jana Kryla, bratra předčasně zesnulého Karla Kryla (12. dubna 1944 – 3. března 1994), doprovázel na kytaru jeho nejmladší vnuk Míša. V devadesátimi­nutovém pořadu se písničkami i slovem vzpomínalo na Karla, na dětství prožité v Kroměříži a Novém Jičíně, na rodinu. Jan ale rozhodně netěží jen z Karlovy slávy. Na koncertě představil i svou vlastní tvorbu (písňovou i básnickou), ve které dokázal, že umí skládat myšlenky, slova a věty stejně mistrně jako jeho slavnější bratr.

Hned v úvodu po Janově autorské countryovce věnované Karlovi zazněla další věnovaná píseň – asi nejslavnější Karlův song Bratříčku, zavírej vrátka. Karel jej napsal 22. srpna 1968 ve vlaku z Kroměříže do Nového Jičína, když se vracel s rodiči z návštěvy známých, kde se dozvěděli o okupaci. Věnoval ji právě Janovi, který v té době sloužil základní vojenskou službu, a rodina o něj měla velký strach.

Brodské publikum se spontánně přidávalo i k dalším známým songům (např. Anděl, Děkuji, Král a Klaun, Lásko, Morituri te salutant, Veličenstvo Kat, Salome) a díky podobně zabarvenému, jen o něco níže položenému Janovu hlasu, jako by byli vlastně na pódiu bratři oba dva. Na závěr večera (jako druhý přídavek na přání publika) zazpíval Jan Kryl krásnou píseň Nevidomá dívka. Tu – mimochodem – nedávno úžasně nazpívala také Aneta Langerová.

Autor: MARKÉTA ŠVEHLÍKOVÁ