VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po jídle z hradní kuchyně se jen zaprášilo, chutnal i zákusek s hrachu

Buchlov - „Studniční voda byla takzvaně mrtvá, protože do ní lidé házeli mrtvoly zvířat a odpadky, ale existovala i živá, a to v potoce, který tehdy nemělo co znečistit," začíná speciální prohlídku hradu Buchlov průvodce.

14.9.2013 AKTUALIZOVÁNO 16.9.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií

Dvě hodiny před oficiálním koncem akce už nebylo co jístFoto: DENÍK/Blanka Malušová

Stovky lidí tam v sobotu dorazily nejen na klasický historický výklad, ale především na ochutnávku pokrmů a aby se dověděli informace z oblasti gastronomie. Na hradě v Chřibech se v sobotu konal třetí ročník akce Co vonělo v hradní kuchyni.

Příchozí mohli ochutnávat už na nádvoří. Čekalo je tam opékané prase a pokrmy z dymníku. Jednalo se o dva druhy sýrů. „Takzvaný sýr postaru se nechá zkvasit, pak se zahřeje a smíchá s kmínem a cibulí, my jsme použili čtyři dny starý, může být ale i měsíc," popsal jednu z pochutin kastelán hradu Rostislav Jošek. Druhý sýr, který se připravoval v dymníku, se skládá z hrubého tvarohu, jenž se smíchá s bylinkami a kmínem a následně vyudí.

Podle slov kastelána se dříve sušil a pak vracel do polévek nebo strouhal, dlouho vydržel. U dymníku byly k ochutnání také škvarkové placky, ke kterým na hradě připravili fazolu pokyselu. Dymník dříve byl uvnitř hradu a sloužil k vytápění menších chudších místností. Na Buchlově si vytvořili repliku, která funguje jako udírna, má vepředu topeniště, kde se připravují placky, a ještě troubu na koláče. Při různých akcích stojí na nádvoří hradu.

„Ještě že jsem dopředu nevěděla, že je ten sýr zkvašený, nejedla bych ho, což by byla škoda, byl moc dobrý," přiznala se jedna z návštěvnic, Mirka Žajdlíková z Uherského Ostrohu.

Ti šťastnější, kteří si stihli gastroprohlídku rezervovat nebo přišli včas, si pak užívali i uvnitř objektu. Akce začala v deset dopoledne a v půl druhé už jídlo nebylo, a to hradní kuchyně připravila dvě stě šedesát porcí. Návštěvníci se na trase zastavili v hradní kapli, kde jim o víně, o jeho kořenech na Moravě i zvycích s ním spojených popovídal vinař Vít Soják.

„Červené víno má mít pokojovou teplotu, ale pokojovou teplotu anglického hradu, čili sedmnáct osmnáct stupňů, ne jako u nás dvaadvacet, pak ztrácí chuť," upozornil například přítomné Vít Soják. Po koštování přívlastkových vín a medoviny se skupinky přesunuly do rytířského sálu, pro ně hlavní hodovní síně. Tam si pochutnali na jáhlové polévce, kuřeti a la holoubě, jelení kýtě a vepřovém nasladko.

„Kaši z jeleního jsme připravili asi z 25 kilo masa. To se upeklo a pak rozdrtilo v hmoždíři s hřebíčkem," naznačil recept kastelán Buchlova. Na gastroprohlídce zpestřené zvyky při jídle ve středověku nechyběla ani závěrečná sladká tečka. Návštěvníci ochutnali v černé kuchyni pučálku neboli uvařený pomletý hrách smíchaný s rozinkami a medem.

Autor: Blanka Malušová

Místo události:
14.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vítězní stárci z Popovic přebírají víno od Libora Zlomka v Galerii slováckých vín v Uherském Hradišti.
AKTUALIZOVÁNO
5

Stárci z Popovic převzali vítězných 66 litrů vína

Soutěžní svatební pár číslo 233 - Monika a Michal Gröplovi, Kroměříž
3

Padesáté čtvrté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár

Kam o víkendu? Na výstavy vín, burzu krojů nebo Keltský telegraf

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Zraněného řidiče museli z vraku vystříhat hasiči. Do nemocnice ho transportoval vrtulník

Těžkým zraněním řidiče a jeho vrtulníkovým transportem do nemocnice skončila ve středu 22. března navečer hrůzostrašně vypadající dopravní nehoda mezi Osvětimany a Ježovem.

Režisérka je kráva, křičel divák při představení ve Slováckém divadle

HLASUJTE V ANKETĚ / Uherskohradišťské Slovácké divadlo má po čase zase inscenaci, která výrazně rozděluje publikum. Jedna část je z Měsíce nad řekou, který měl premiéru na začátku března v režii Anny Petrželkové, nadšená a po skončení tleská ve stoje, druhá je pohoršená.

Kněz z Dolního Němčí: Pro Italy jsem byl Padre

Jako s kartami zamíchal komunistický převrat v únoru 1948 s osudy statisíců obyvatel Československa. Své o tom ví i 83letý katolický kněz Josef Stojaspal z Dolního Němčí, který v neděli 19. března oslavil výročí 60 let kněžství.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies