VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po jídle z hradní kuchyně se jen zaprášilo, chutnal i zákusek s hrachu

Buchlov - „Studniční voda byla takzvaně mrtvá, protože do ní lidé házeli mrtvoly zvířat a odpadky, ale existovala i živá, a to v potoce, který tehdy nemělo co znečistit," začíná speciální prohlídku hradu Buchlov průvodce.

14.9.2013 AKTUALIZOVÁNO 16.9.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií

Dvě hodiny před oficiálním koncem akce už nebylo co jístFoto: DENÍK/Blanka Malušová

Stovky lidí tam v sobotu dorazily nejen na klasický historický výklad, ale především na ochutnávku pokrmů a aby se dověděli informace z oblasti gastronomie. Na hradě v Chřibech se v sobotu konal třetí ročník akce Co vonělo v hradní kuchyni.

Příchozí mohli ochutnávat už na nádvoří. Čekalo je tam opékané prase a pokrmy z dymníku. Jednalo se o dva druhy sýrů. „Takzvaný sýr postaru se nechá zkvasit, pak se zahřeje a smíchá s kmínem a cibulí, my jsme použili čtyři dny starý, může být ale i měsíc," popsal jednu z pochutin kastelán hradu Rostislav Jošek. Druhý sýr, který se připravoval v dymníku, se skládá z hrubého tvarohu, jenž se smíchá s bylinkami a kmínem a následně vyudí.

Podle slov kastelána se dříve sušil a pak vracel do polévek nebo strouhal, dlouho vydržel. U dymníku byly k ochutnání také škvarkové placky, ke kterým na hradě připravili fazolu pokyselu. Dymník dříve byl uvnitř hradu a sloužil k vytápění menších chudších místností. Na Buchlově si vytvořili repliku, která funguje jako udírna, má vepředu topeniště, kde se připravují placky, a ještě troubu na koláče. Při různých akcích stojí na nádvoří hradu.

„Ještě že jsem dopředu nevěděla, že je ten sýr zkvašený, nejedla bych ho, což by byla škoda, byl moc dobrý," přiznala se jedna z návštěvnic, Mirka Žajdlíková z Uherského Ostrohu.

Ti šťastnější, kteří si stihli gastroprohlídku rezervovat nebo přišli včas, si pak užívali i uvnitř objektu. Akce začala v deset dopoledne a v půl druhé už jídlo nebylo, a to hradní kuchyně připravila dvě stě šedesát porcí. Návštěvníci se na trase zastavili v hradní kapli, kde jim o víně, o jeho kořenech na Moravě i zvycích s ním spojených popovídal vinař Vít Soják.

„Červené víno má mít pokojovou teplotu, ale pokojovou teplotu anglického hradu, čili sedmnáct osmnáct stupňů, ne jako u nás dvaadvacet, pak ztrácí chuť," upozornil například přítomné Vít Soják. Po koštování přívlastkových vín a medoviny se skupinky přesunuly do rytířského sálu, pro ně hlavní hodovní síně. Tam si pochutnali na jáhlové polévce, kuřeti a la holoubě, jelení kýtě a vepřovém nasladko.

„Kaši z jeleního jsme připravili asi z 25 kilo masa. To se upeklo a pak rozdrtilo v hmoždíři s hřebíčkem," naznačil recept kastelán Buchlova. Na gastroprohlídce zpestřené zvyky při jídle ve středověku nechyběla ani závěrečná sladká tečka. Návštěvníci ochutnali v černé kuchyni pučálku neboli uvařený pomletý hrách smíchaný s rozinkami a medem.

Autor: Blanka Malušová

Místo události:
14.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Po srážce tří aut u Vlčnova skončila dvě v příkopu.

Po srážce tří aut u Vlčnova skončila dvě v příkopu

Restaurování letadla TU-154 M v leteckém muzeu v Kunovicích.
19

Naganský expres skládají v Kunovicích znovu do kupy

Zakladatel festivalu Popelka: Fašančárský dvojkrok má rytmus jako lidské srdce

/ROZHOVOR/ - Na počátku festivalu byli dva Popelkové. Ve Strání ani nemůže jít o žádné jiné příjmení, a dokonce oba muži se jménem Pavel. Ti se u slivovice dohodli, že by mohla vzniknout akce oživující tradici fašankových obchůzek a zvyků s tím spojených. Etnograf, bývalý ředitel brodského Muzea Jana Amose Komenského a jeden ze zakladatelů festivalu popsal jeho vznik.

AKTUALIZOVÁNO

Česnek ze všech úhlů pohledu propírali v Buchlovicích

Buchlovice – Na sto pěstitelů česneku z České republiky, kteří svou produkci využívají k tržním účelům, ale také na slovo vzatých odborníků, jenž česnek znají jako nikdo jiný, si dalo v úterý v Buchlovicích dostaveníčko na V. celonárodním semináři s přiléhavým názvem O česneku.

VIDEO: Jsme jako na Titaniku, říkají adeptky na Českou Miss

Luhačovice - Česká Miss by měla být především osobnost. A není snadné takovou najít. Zajímavých dívek je totiž spousta. Mnohé ale svůj šarm teprve hledají. Navíc jim do toho štěkají čivavy…

Čaje před pátou v Hradišti přiblíží 760letou historii královského města

Uherské Hradiště - První z cyklu besed s názvem Čaj před pátou, který k oslavám 760. výročí města Uherské Hradiště vytvořili vzájemnou spoluprací Region Slovácko, Slovácké muzeum a Slovácké divadlo, začne ve čtvrtek 23. února od 16. 30 hodin v hradišťské komunitní kavárně Cafe 21 v prostorách tamní Jezuitské koleje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies