Z celkových 351 členů jich minulý pátek do Uherského Brodu dorazilo 131. Po zazpívání úvodní hymny Pil sem včera, pijem dneskaj, zajtra budem přednesl svůj závěrečný proslov končící čestný starosta Štěpánů, novinář a publicista Jiří Jilík. Funkční období na tomto postu činí jeden rok. Jilík ve své řeči vzpomněl všechny členy klubu, kteří již nejsou mezi živými a připomenul jejich přínos lidové tradici.

„Píseň je náročná milenka a jen málo manželek a partnerek se chce s ní o nás dělit. A není to ani služba výnosná, jako je sezení v dozorčích radách různých společností. Je to ale čestná služba, protože tam, kde je píseň, mají k sobě lidé blíž. A pro něco takového stojí za to kus času svých životů obětovat," prohlásil Jiří Jilík.

Ocenil také, že se Klub Štěpánů letos spolupodílel hned na dvou kulturních akcích. Jeho členové nejdříve v srpnu vystoupili na Popovském kontráši v Amfíku Bukovina, poté v říjnu na Legendách moravského folkloru v Uherském Brodě.

Poté byl novým čestným starostou zvolen Miloslav Hrdý. Folklorista dlouhodobě působil ve staroměstské Dolině, kudlovické Lúčce, strážnickém Danaji a buchlovickém Folklorním studiu. V současnosti vede folklorní agenturu Buchlov, která má na svém kontě přípravu několika pořadů mezinárodního festivalu ve strážnici či organizování návštěvnicky oblíbených česnekových slavností v Buchlovicích.

Stálé vedení klubu zůstalo i přes některé revoluční nálady nezměněno. Permanentním starostou je primáš Olšavy Lubomír Málek, permanentním tajemníkem pak kulturní pracovník Miroslav Potyka.

Připravujeme fotogalerii