Okolo sta návštěvníků se v sobotu zúčastnilo otevření nové naučné stezky Naokolo Hostětína. Středně náročná trasa je dlouhá asi 6,5 kilometru. Každé zastavení má své historické názvy a pověsti, které si už dnes málokdo pamatuje. Deset artefaktů podél stezky vytvořil známý brněnský umělec Rostislav Pospíšil s blízkým vztahem k Hostětínu.

„Když jsem poprvé uvažoval o podobě objektů na trase Naokolo Hostětína, měl jsem v hlavě Bílé Karpaty. Alespoň takové, jaké je znám já. Veliké, ale přitom jaksi přehledné. Mohutné, ale přijatelně a s lidskými rozměry. Někdy podmračené, ale nikdy nepřátelské. Krásné, ale ne prvoplánově falešné a kýčovité. Plné dřeva, kamení a trochu i lidí," říká Rostislav Pospíšil, který se slavnostního otevření osobně zúčastnil.

„Návštěvníky doprovodil i herec brněnského Národního divadla Jan Grygar, který zapůjčil svůj hlas imaginárnímu průvodci stezky. O hudební doprovod ve stylu ptačích zpěvů se postarali žáci ZUŠ Bojkovice a ZUŠ Slavičín. Otevření stezky je součástí oslav šestistého výročí obce Hostětín," okomentovala akci ředitelka Centra Veronica Hostětín Alena Šuráňová.

Trasa návštěvníky zavedla až k pramenu Kolelače, potoka protékajícího Hostětínem, k výhledu na Šanov nebo Pitín a k tajemnému Kočičímu hrádku. Během putování po stezce se návštěvníci setkali například se Sovou a Strážcem, některými z dřevěných soch, které lemují okolí Hostětína.

Druhá akce, seminář o ovocných stromech, se uskutečnila 20. a 21. dubna v sadu v Rokytnici. Přihlášení se seznámili s řezem a množením ovocných stromů teoreticky i prakticky. Semináře se zúčastnilo více než čtyřicet zájemců z Česka a Slovenska.

V pátek se účastníci zabývali teorií a v sobotu si pak vše mohli pod vedením odborných lektorů Stanislava Bočka a Radima Peška z Bojkovic sami vyzkoušet.(ša)