V letošním čtvrtém ročníku klání přišlo méně nominací než v předchozích letech. Nyní jsou přihlášky u členů hodnotící komise soutěže, kterých je devět. Hodnotící komise soutěže je složena ze zástupců veřejné sféry, neziskového sektoru, médií, Nadace VIA, Ery a mediálního partnera regionální Deník. Hodnotitelé přihlášky posoudí a v polovině října vyberou pět finalistů. Zástupci komise poté navštíví tyto finalisty, aby se na místě seznámili s jejich prací a s fungováním obce. V první půli listopadu komise vybere vítězného starostu či starostku, kterému bude na konci listopadu slavnostně předán titul Starosta roku 2012, obdrží pro svou obec finanční prémii ve výši 250 tisíc korun a i letošní vítěz obdrží věcnou cenu – originální Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. 

Všem jsme položili dvě otázky:

1. Co nejpřínosnějšího se podařilo udělat za dobu vašeho starostování pro obec?

2. Víte, kam byste investoval případnou výhru?

Nedachlebice - Vratislav Němeček, ve funkci 4. volební období, věk: 62 let

1. Úspěšných projektů bylo hodně, mezi ty nejnákladnější patřilo vybudování domova důchodců za 24 milionů korun nebo zřízení zcela nového hřbitova. Pro obyvatele jsme zbudovali také 33 nových bytů a tři rybníky. Mladí mohou využívat novou klubovnu, kde jsou například počítače, a pro pořádání kulturních akcí využíváme nové kulturní zařízení na hřišti. V současné době budujeme novou kanalizaci.

2. Ano, určitě do zeleně v obci. Vysadili bychom ovocné stromy, oskoruše a další.

Huštěnovice - Aleš Richtr, ve funkci 1. volební období, věk: 32 let

1. Pro obec byla jistě významná oprava průtahu obcí a autobusových zastávek. Významným činem jistě bylo založení muzea v červenci roku 2011, lidé po něm volali. Podařilo se pak mnoho drobností, například oprava sběrného dvora.

2. Nevím. To jsem ještě neřešil, budu se tím zabývat až v případě, že bych vyhrál.

Komňa - Karel Navrátil, ve funkci 6. volební období, věk: 65 let

1. O tom, že obci se daří, jednoznačně vypovídá fakt, že jsme se v roce 2011 stali Obcí roku. Za dobu mé funkce jsme pořídili vodovodní posilovač na konci devadesátých let, významným počinem jistě byla rovněž plynofikace vesnice v roce 1997. Opravili jsme také všechny památky, které tu máme.

2. Moc výhře nevěřím, ale vím přesně, kam by peníze šly. Koupili jsme totiž starý mlýn na konci obce. Chceme zachovat technickou památku, která je v naší lokalitě ojedinělá. Mělo by tam vzniknout posezení pro turisty, dětské hřiště, soustředíme tam také zemědělské stroje. V plánu je i vybudování povidlárny či sušárny.

Ořechov - Jarmila Jilgová, ve funkci 1. volební období, věk: 48 let

1. Po celou dobu se snažím stmelovat lidi. Letos jsme například založili folklorní sdružení, které má dva soubory, Děcka z Ořechova a Chasa z Ořechova. Velmi oblíbený je také příměstský tábor, jenž se letos uskutečnil podruhé v mateřské školce. V okolí nic podobného totiž není. Významným činem je jistě i stabilizace rozpočtu obce.

2. Určitě bychom ji dali do opravy cest a chodníků. Na některých místech jsou totiž komunikace ještě nezpevněné.