„Po takzvaném nultém ročníku koštu slivovice, který se uskutečnil v roce 2010, a bylo na něm 178 pálenek z ovoce, které vyrostlo na stromech v katastru obce, jsme se po kladných ohlasech občanů rozhodli, že budeme v koštech pokračovat,“ nastínil záměry pořadatelů starosta obce.

Radost měl z toho, že na loňském prvním ročníku stříbrnického koštu slivovic bylo k ochutnání už dvě stě šedesát šest vzorků destilátů, kterými se tu prezentovali pěstitelé ovoce z různých vesnic Slovácka, a letos jich bylo ještě o sedmatřicet víc.

„V převaze byly destiláty ze švestek nebo durancií a jejich směsi, které byly velice jemné. Bezmála padesát vzorků bylo meruňkovic a lahodné byly i hruškovice,“ potvrdil předseda degustační komise, čtyřiaosmdesátiletý Josef Sovek.

Na koštu se prezentoval trnkovicí, meruňkovicí a pálenkou z jablek. Ta byla z roku 1992 a byla vůbec nejstarším destilátem na koštu. Jeho ještě o tři roky starší slivovici mohli ochutnat návštěvníci loňského stříbrnického koštu.

Šampionem mezi trnkovicemi se stal vzorek Josefa Popelky ze Strání, kterému porotci přiřkli 19,5 bodu. Stejný počet bodů dostala od degustátorů nejlepší meruňkovice z obecního úřadu Újezdec. Z domácích pěstitelů ovoce se nejvíce radoval z prvenství David Kratochvíl, jehož hruškovice chutnala porotcům nejvíce.