Pořad v režii Luhačovického okrašlovacího spolku Calma zahájil 16. ročník přehlídky muzejních filmů Musaionfilm 2013.

Stačilo ten večer přivřít oči a přesunuli jste se o století zpět. Do doby, kdy po pařížských bulvárech, přímořských letoviscích i na lázeňských promenádách korzovaly dámy v kloboucích, rukavičkách a dlouhých šatech s turnírami a kdy jste v Luhačovicích mohli potkat skladatele Leoše Janáčka v bílém lázeňském vycházkovém obleku ze surového hedvábí, či Marii Calmu Veselou, manželku zakladatele lázní, kterak v elegantních šatech s tunikovými, složitě plisovanými rukávy, pospíchá do lázeňského divadla, kde bude dávat koncert, na němž přednese árie z Carmen.

Luhačovický okrašlovací spolek Calma, který originální přehlídku módních stylů z přelomu 19. a 20. století uspořádal, si dal jméno právě po této pokrokové dámě: malířce, básnířce, spisovatelce, operní pěvkyni, organizátorce kulturních akcí a redaktorce Lázeňských listů.

Pro přehlídku v Muzeu J. A. Komenského si členové spolku připravili ukázky nejrůznějších kostýmů z období zhruba od roku 1885 po první republiku. Po mole se procházely dámy v elegantních tmavých šatech, starý hrabě podpíraný vnučkou, galantní mladý muž, který podal dámě upadnuvší kapesníček, dva nezbední malí kluci i služtička, která ne a ne najít vhodný klobouk pro svou madam, automobilová závodnice i plavkyně.

Letní vycházkové šaty střídaly oděvy do společnosti, kostýmy určené pro sport, unikátní kolekce dámského spodního prádla i charlestonová móda, vše samozřejmě doladěno adekvátními doplňky a účesy dam, podbarveno patřičnou hudbou a hlavně podrobným komentářem moderátorky, která upozorňovala na jednotlivé součásti oděvů.

Není bez zajímavosti, že všechny kostýmy, které se na přehlídce objevily, ušila zakladatelka a vedoucí Calmy Gábina Gergelová. Inspirovala se starými fotografiemi, dobovými módními magazíny a dokonce se jí podařilo získat několik originálních střihů z Moravského zemského muzea v Brně.

Markéta Švehlíková