V jeho ostrožské Galerii H nalezneme již několik děl tohoto druhu, zejména krojované dvojice, kupříkladu stárka se stárkou ostrožských hodů. Na malířově autorské výstavě, která od 14. února probíhá v Galerii Slováckého muzea v Uh. Hradišti, je vystaven i monumentální triptych zachycující průběh hodů v nádvoří ostrožského zámku.

„K namalování toho obrazu mne vyzval jeden sběratel výtvarného umění. O zpracování námětu hodů na velké ploše jsme si jednoho dne vypravovali u pohárku bílého vína. Druhý den v sedm hodin ráno mně byl doručen blindrám o rozměrech 100x200 centimentrů i s našepsovaným plátnem. Tak jsem se pustil do práce. I když je to téma, kterým jsem se ve své tvorbě dosud nezabýval, myšlenka se mně usídlila v hlavě a za chvíli jsem na nic jiného nemyslel. Bylo mi jasné, že to nemohou být jiné hody než naše ostrožské,“ vypravuje malíř o vzniku triptychu, který je rozměrem i pojetím kompozice velice zvláštní.

Dnes je již jasné, že folklor Hudečka plně zaujal. V jeho ateliéru návštěvník nalezne další takto rozměrné plátno, na kterém vzniká monumentální výjev z kyjovské jízdy králů. Sedmdesátník Zdeněk Hudeček se tak vrací námětově k tradici vytvořené ve druhé polovině minulého století malířem Františkem Bezděkem. Výstava Krása neumírá, na níž je vystaven triptych Hody v Uherském Ostrohu, potrvá v Galerii Slováckého muzea Do 13. dubna.

Jiří Jilík