„Naší prioritou je nabízet divákům stále jedinečné inscenace, aby se k nám pořád rádi vraceli. Od toho tady jsme," říká jednoznačně ředitel slovácké scény Igor Stránský. Jedním dechem ale dodává, že vedle přípravy nových her je pro něj důležité zajistit divadlu financování pro příští léta. „Myslím, že máme na čem stavět. Jsou za námi obrovské úspěchy po celé republice, je za námi snad nejsilnější divácká podpora v zemi. Publikum nás každý den ujišťuje, že kdyby bylo nejhůř, postaví se za nás," říká ředitel, jenž pravidelně jedná i se špičkami města i kraje. „Všichni mě jednoznačně ujišťují svojí přízní divadlu a úsilím zachránit je. Věřím jim, že nechtějí být těmi, kteří by nás pohřbili," uzavírá ředitel divadla.

Před divadelníky je však hlavně práce. Letos připraví sedm nových inscenací, mezi kterými nebude chybět světová premiéra hry Cybercomics, ale i česká klasika v podobě Jiráskovy Lucerny, na své si přijdou i milovníci bláznivých komedií pro ty herci nazkouší ztřeštěné Nájemníky.

Slavnou uherskohradišťskou produkci muzikálů chlubící se cenou Thálie doplní hudební komedie Dobře placená procházka a na jeviště se do třetice vrátí i legenda českého herectví Květa Fialová, tentokrát v komedii Popel a pálenka tu začnou divadelníci připravovat už na konci ledna. Očekávanou je i světová klasika Nora a na podzim vznikne i další novinka na Malé scéně.

Co chystá hradišťské divadlo v tomto roce

Egon Bondy

Cybercomics: Groteska s parodickými prvky se trefuje do živého tématu současnosti, jímž je dokonaná fúze zločinu a všudypřítomné ekonomiky. Režie: Jakub Maceček j. h.

Ben Ahlfors

Popel a pálenka: Černá komedie se odehrává v jedné trochu pomatené, i když docela typické rodině, kde jde o to získat velké dědictví. Hlavní roli vytvoří Květa Fialová. Režie: Igor Stránský

Henrik Ibsen

Nora: Rodinné drama pokládající otázku kolik upřímnosti je v našich vztazích s našimi nejbližšími? Režie: Martin Františák j. h.

Michael Cooney

Nájemníci: Brilantní komedie plná omylů a záměn vypráví ztřeštěný příběh, na jehož počátku přijde hlavní hrdina na vychytralý způsob, jak pohodlně žít z podvodně získaných sociálních dávek. Režie: Zdeněk Dušek j. h.

Jiří Suchý, Jiří Šlitr

Dobře placená procházka: Muzikál s hity divadla Semafor o manželích v rozvodu, kterým situaci zkomplikuje zděděný milión po tetičce, určený však jejich zatím nepočatému dítěti. Režie: Radek Balaš j. h.

Alois Jirásek

Lucerna: Česká národní klasika. Mlynář, Hanička, paní kněžna, Vodníci, Klásková a další nesmrtelné postavy v legendárním vyprávění o staré lípě. Režie: Igor Stránský

Všechny nové hry uvidí přednostně předplatitelé Slováckého divadla, kterých je už osm tisíc. Pro obrovský zájem se v divadle rozhodli prodloužit prodej předplatného po celý měsíc leden. (kaj)