Jejich hlavními postavami byli hospodář a hospodyně, jejichž role na sebe vzali folklorista a muzikant Michal Horák s manželkou Evou, rodačkou z Modré nad Cirochou v okrese Humenné. „Vím, že najít hospodáře, a platí to i při hodech s hledáním stárků, bývá často těžký úkol. Logicky jsem tedy počítal s tím, že jednou budeme muset vzít s manželkou role hospodářů na sebe," svěřil se Michal, který několik let pomáhal v obci s organizací a přípravou dožínkové chasy. A když letos byli Horákovi pořadateli opět osloveni, zda by se nezhostili rolí hospodáře a hospodyně, kývli na jejich požadavek, protože dvě dcerky už mají trochu odrostlé.

Devadesát minut poté, co věžní hodiny na jalubském kostele odbily poledne, začala v Jalubí oslava sklizně pšeničky zlaté. Krojovaná dožínková chasa se za doprovodu dechovky Buchlovjané vydala od zahrádkářského zařízení U Pavouka k hospodářům. Vedl ji už poněkolikáté v roli hotaře Pavel Fajkus.
„Hospodyňko, hospodáři milí, přicházíme k vám v tuto přeradostnou chvíli, abychom vám oznámili, že žně jsme šťastně ukončili a bohatou úrodu z polí sklidili," řekl před domem hospodářů hotař. Po písničce Přes zelené žitečko podal druhý sekáč kubaňu s vínem nejprve hospodáři a pak také hospodyni. „Pane hospodáři a hospodyňko milá, je konec žní, jistě radost máte, my vám z lásky dožínkový věnec dáváme," řekl první sekáč a pozvedl věnec z obilních klasů a polního kvítí k hospodáři. Ten se jej jen symbolicky dotkl a spolu s hospodyní přijali od sekáčů pěkná přání.

„Vinšuju vám, děvčátka, taky, abyste hezké zůstaly, poctivost si zachovaly a za švarné mládence se provdaly. I těm sekáčům zdatným přeji ze srdce, aby se děvčatům všem líbili velice. Ať se dobře a šťastně každý ožení a neztratí pak v domě vrchní velení," reagoval hospodář.

Hospodyně zase poděkovala žnečkám za jejich pomoc i práci a poprosila Boha, aby je v životě odměnil zdravím a láskou bez strastí. „Dnes po děkovné mši svaté, přijměte od nás U Pavouka pohoštění malé," pozvala je hospodyně do zařízení jalubských zahrádkářů.

Od hospodářů zamířila dožínková chasa, ozdobená hrabicemi, kosami, srpy a hráběmi, ale také opatrující dožínkový věnec, k děkovné mši svaté do místního kostela sv. Jana Křtitele. Po ní se krojovaní i nekrojovaní sešli na pozvání hospodyně v zahrádkářském zařízení U Pavouka, kde jim k tanci a poslechu vyhrávala dechová hudba Buchlovjané a domácí cimbálová muzika Střešňa.

„Oslavy díkůvzdání za sklizenou úrodu provází lidi na Slovácku od nepaměti. Jsme rádi, že tato tradice přetrvala i v naší vesnici a stále má i náboženský charakter," shrnul základní principy dožínek vedoucí jalubského folklorního Střešňa Miroslav Kostelníček.