Příběh o rytíři Brtníkovi z Brtníku, jeho dceři Leontýnce, Cirdovi a partě školáků, vypočítavém Jouzovi a všetečné Černé kronice nepřestává lákat k televizním obrazovkám starší i mladší generace, a to i navzdory tomu, že frontám na „pribiňáky“ už dávno odzvonilo. Všem jeho příznivcům z Uherskohradišťska může nyní srdce zahřát skutečnost, že se se svými oblíbenými filmovými postavičkami můžou už brzy setkat tváří v tvář. A sice prostřednictvím zbrusu nové divadelní pohádky Hoffmannova divadla.

Právě v těchto dnech se herecký ansámbl pod režijní taktovkou principála Karla Hoffmanna potí na zkouškách, aby vám všem už ve středu 26. prosince v Redutě premiérově představili, jakpak že žijí duchové na hradě Brtníku.

„Nebude to jenom naše vánoční premiéra nové pohádky, ale současně světová premiéra filmu Ať žijí duchové zasazeného na divadelní prkna,“ vysvětluje Karel Hoffmann a vzpomíná, jak žádal autory scénáře – Zdeňka Svěráka, Jiřího a Olgu Melíškovy a Oldřicha Lipského – o práva na divadelní přepis. Ti všichni včetně autora báječné filmové hudby, Jaroslava Uhlíře, ochotně souhlasili, a tak se divadelníci mohli s vervou pustit do práce.

„Ponechali jsme všechno tak, jak bylo v původní filmové verzi, třebaže pan Melíšek napsal později ještě dvě další knižní verze. V té poslední se například schylovalo k tomu, že se na Brtníku začnou chovat americké žížaly a pěstovat japonské houby. My zůstali u žampionů,“ vysvětluje s úsměvem Hoffmann. A proč si vybral k nastudování právě pohádku Ať žijí duchové? Protože myslí, že jak příběh, tak písničky z něj známé nezestárly. „Když sedím večer v hospůdce, pouští si tam šestnáctileté slečny Hajný je lesa pán jen to hvízdá,“ líčí svou zkušenost Hoffmann.

Prosincová premiéra Hoffmannova divadla, v níž se můžete těšit na Karla Hoffmanna, Radima Černocha, Petru Řeháčkovou, Zuzanu Hoffmannovou a Petra Hoffmanna, bude příležitostí také pro nové dětské tváře, které prošly regulérním konkurzem. Režisér je vybíral ve Starém Městě, Medlovicích, Osvětimanech a Hostějově. Svůj velký den si zažijí právě v čase, kdy filmová pohádka oslaví dlouhatánských třicet let od své televizní premiéry. Na další podrobnosti a zážitky ze zkoušek se můžete těšit v některém z dalších vydání svého oblíbeného týdeníku.