Jak jste přišel na to, zřídit si takovou živnost?

Nosil jsem to v hlavě, ještě když jsem pracoval u hasičů. Pak jsem zůstal bez práce a to byl impulz spustit to. Zúčastnil jsem se rekvalifikačního kurzu základy podnikání a tím to vlastně začalo, udělal jsem si živnost. Oficiálně podnikat v tomto oboru jsem začal v létě roku 2011. Ale prakticky se tím zabývám dva roky, ale to jsem chodil po známých, po kamarádech nebo po rodině. Původně to bylo zaměřené čistě na důchodce, tam jsem se ale příliš „nechytal". Lidé se báli. Ze začátku zakázek příliš nebylo. Až potom, co jsem se rozhodl pro živnost, se jako by něco stalo a zákazníků začalo přibývat. Měl jsem najednou tak deset až dvanáct zakázek za měsíc. Nebyly to velké výdělky, ale kšefty byly. Jako hlavní pracovní činnost se to však dělat nedá. Když zaplatíte všechny výdaje, skoro nic vám nezůstane. Člověk je jako Ferda Mravenec, je tu nakumulovaných více řemesel dohromady.

Prozraďte, co na to říkala manželka, nebo to byl společný nápad?

Všechno jsme rozebírali spolu. Každý přispěl nějakým nápadem. Internetové stránky jsme spolu vymýšleli.

Jaký typ práce byl na začátku nejžádanější?

Ze začátku to bylo hodně skládání nábytku, sekání trávy, někdy montování vodovodní baterie nebo splachovače. Ale to jsou neustále asi jedny z nejčastějších zakázek. V Hradišti je špatná voda, takže potrubí je věčně zanesené nebo ucpané. Lidé si na tyto práce volají mě, protože firmy tuto práci nechtějí dělat, jsou to drobnosti, které se jim nevyplatí dělat. Teď jsem třeba získal dlouhodobou zakázku od majitelky domu, která žije v Německu. Chodím jí kontrolovat dům, sekat trávu a podobně. V poslední době sleduju, že třeba už zavolají i menší firmy, třeba kadeřnictví, že se jim ucpal odpad.

Kdo se častěji ozývá? Muži, ženy, důchodci, mladé matky?

Většinou se ozývají ženy okolo pětačtyřiceti a výše. Na začátku jsme si mysleli, že tuto službu využijí třeba i mladé maminky, ty se ale neozývají skoro vůbec. Tam se ale často jedná o psychický blok, nemohou si pozvat „cizího chlapa", když doma jednoho mají, i když ten třeba na tu práci nemá čas nebo ji neumí. Nemůžou mu to udělat. Zavolají si ale i pánové, že potřebují vyměnit baterii nebo přepojit myčku, navrtat police.

Stalo se vám někdy, že byste se dostal do konfliktu s manželem?

Ne, nikdy se mi to nestalo. Jednou měla jedna moje zákaznice problém s manželem, že si danou věc nechala udělat ode mě a ne od něj. Moc se mu to nelíbilo. Já osobně ale nikdy. Od známých se občas dovídám, že funguju jako prevence. Ženy používají věty jako: Udělej to, nebo si zavolám hodinového manžela.

Jak často vyjíždíte?

Jak kdy. Jednou se mi například stalo, že jsme v sobotu odjížděli na dovolenou a starší paní mi v pátek volala, že se jí rozpadl invalidní vozík. Odjížděli jsme na 14 dní pryč. Manželka v sobotu ráno balila a já jsem jel opravovat vozík, aby se zákaznice vůbec dostala ven. Jsem vlastně taková první pomoc. Jsem schopný nebo ochotný vyjet i večer.

Takže nemáte omezenou pracovní dobu?

Je nějaká pracovní doba, ale v akutních případech, když třeba praskne voda a člověk si neví rady, tak sednu klidně v devět večer na kolo a jedu se tam podívat. Lidé přijdou z práce a potřebují danou věc udělat večer, protože jindy nemají čas. Manželka to nepociťuje tak, že bych měl omezenou pracovní dobu (smích). Je to hodně nepravidelné. Před časem jsem byl delší dobu v nemocnici, a když jsem se vrátil, tak se práce hodně nakupila. Vyrážel jsem i dvakrát třikrát denně.

Materiál si musí zákazník zajistit sám, nebo mu pomůžete se sháněním, popřípadě si ho přinesete s sebou?

Lidé si to většinou koupí sami. Sem tam se najdou tací, kteří zavolají a řeknou, co potřebují vyměnit, abych se přijel podívat na typ. Potom kupuju materiál sám. Stává se, že zákazníka vezmu i s sebou do obchodu, vybereme materiál spolu. Například baterie si většina koupí sama, já kupuju občas třeba splachovače.

Je nějaká práce, kterou neděláte?

Když vidím nějakou hodně odbornou práci, ať je to voda, topení nebo elektrika, tak do toho se nepouštím. Vyměním třeba vypínač nebo zásuvky, prostě práce, které si dělám běžně doma. Odborníci přece jen vědí, kde co chytit. Než něco pokazit, radši doporučím nějakého odborníka. Jedna z nejhorších prací bylo kopání základů nebo plochy pro zahradní chatku krumpáčem, bylo asi čtyřicet stupňů. To jsem ale kopal i s majitelem. To bylo nekonečné.

Jste vyučený nějakému řemeslu, nebo se k této práci dostal přes kutilství?

Jsem vyučený tesař, ale dvacet let jsem pracoval u hasičů. Tam jsem si dodělával maturitu jako požárník technik. Sám si navíc opravuju dům.

Název hodinový manžel asociuje spoustu věcí. Nedělali si z vás kvůli tomu přátelé legraci?

Sem tam se to objeví. Autor ale vždycky ví, co je to za službu. Jednou se mě dvě starší paní ptaly, jestli poskytuju služby se vším všudy, ale myslely to v legraci.