VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hluckou tvrz provoní vzorky soutěže O najlepší kysané zelé

Slovácko Košt slivovice nebo košt vína. Takovými akcemi se Slovácko jen hemží. Pořadatelé však přichází i s novými nápady, jak kulturní akce ozvláštnit. Proto se již několik let pořádá košt hub, gulášů, klobás, utopenců nebo zelí.

27.2.2012
SDÍLEJ:

Hluckou tvrz provonělo loni v dubnu 173 vzorků kysaného zelí.Foto: DENÍK/Michael Lapčík

Právě posledně jmenovaná ochutnávka se chystá na neděli 4. března v Hluku. Uskuteční se tam totiž druhý ročník klání O najlepší kysané zelé na Slovácku II. U jeho zrodu stál Antonín Vrba.

„Zelí patří ke Slovácku stejně jako slivovice nebo folklor. Mnoho lidí si kysané zelí vyrábí doma, tak proč neporovnat jejich výtvory?“ klade si otázku Antonín Vrba. Loni zorganizoval první ročník koštu, který se podle jeho slov vydařil. Do Hluku zamířili nejen lidé ze Slovácka, ale také ze vzdálenějších lokalit.

Akce letos začne na hlucké tvrzi ve 13 hodin. Slavnostní vyhlášení vítěze je naplánované na 17 hodin. Po celou dobu bude k ochutnávání vyhrávat cimbálová muzika Šefranica s Lucií Rybnikářovou, vítězkou celostátní soutěže Zazpívej, slavíčku 2011. Ke koštu se připojí i Zámecká kavárna, která v neděli od 12 hodin nabídne speciality ze zelí. „Přibližně v době vyhlašování vítězů máme připraveno překvapení, co to ale bude, neprozradím,“ tvářil se tajemně hlavní organizátor.

Ostatní netradiční košty čekají na své zájemce až během roku. První na řadě bude košt klobás ve Velké nad Veličkou 5. května. Za zmínku určitě stojí také salašská neckiáda, jejíž součástí je košt utopenců a kvašáků.

Ta se uskuteční až v létě stejně jako košt marmelád. Ten byl loni částí programové nabídky Slavností česneku v Buchlovicích. „Bereme to jako odreagování od česneku. Proto jsme připravili košt archivních marmelád a džemů,“ nechal se loni slyšet Miloslav Hrdý, jeden z organizátorů festivalu. Tradičně navštěvované jsou i košty hub na Salaši nebo v Nivnici. Ty však většinou konají podle aktuální úrody. Třeba v Nivnici ho na začátku letošního roku museli kvůli nedostatku vzorků zrušit.

Pořadatel koštu zelí v Hluku Antonín Vrba: Největším odborníkem na zelí v kraji je Jaroslav Balaštík

O nejlepší kysané zelí se bude na hlucké tvrzi soutěžit v neděli 4. března. Organizátor akce Antonín Vrba Slováckému deníku prozradil, kde se vzal nápad uspořádat tento netradiční košt.

Jak vás napadlo uspořádat právě košt kysaného zelí?

Podílím se na přípravě různých akcí, mimo jiné i koštů slivovic a klobás, tak jsem se prostě rozhodl, že se pustím do zelí, které právě ke slivovici a klobásám patří. Patří k našemu Slovácku jako folklor. Spousta obyvatelstva si ho dokonce v různých koutech regionu sama doma vyrábí. A proč jsem si k tomuto místu konání vybral právě Hluk? Protože se mně líbí prostředí historické tvrze, které mně s laskavostí nabídlo město Hluk, za což jim tímto pochopitelně děkuji. Na Hluku se mi také líbí, jací zde žijí příjemní lidé, které kultura různého odvětví zajímá. Měl jsem taky čest několik dní pomáhat v loňském roce při organizování jízdy králů. Škoda, že nám akorát to finále propršelo. Na zelné akci nám může klidně i pršet. Je vše- obecně známé, že právě špatné počasí láká lidi k větší návštěvnosti.

Prozraďte, co je na organizaci nejnáročnějšího?

To je zcela jasná odpověď, musíme sehnat vzorky kysaného zelí. Podotknu, že se jedná o darování do sklenice o obsahu 0,7 litru, kde by měl dárce na vizitku uvést místo a své iniciály. Musím přitom do terénu, jak se lidově říká, rozhodit sítě. Snažím se hodně spolupracovat s obcemi a folkloristy, mezi nimiž mám hodně kamarádů a přátel. Samozřejmě nesmím opomenout ani výbornou spolupráci s Místní akční skupinou Horňácko-Ostrožsko a městem Hluk. K náročnosti potom připadne i příprava sesbíraných vzorků v podobě prezenční listiny, samotného vystavení v prostorách sálu na tvrzi. Zpracování výsledků dá taky pořádně zabrat, kde záleží hodně na rychlém vyhodnocení. Letos máme připravený nový program a jednodušší hodnocení pro návštěvníky. Vše má na starosti tým kolem Jana Bujákové a Báry Galiové, zkušených manažerek z MAS Horňácko a Ostrožsko. Ještě poznamenám, že vzorky budeme sbírat na různých místech v regionech, které zveřejníme příští týden, do pátku 2. března. Centrálním sběrným místem je určena prodejna Duha na náměstí v Hluku, kde bude možnost odevzdat vzorek ještě v sobotu dopoledne 3. března.

Jak dlouho dopředu košt připravujete?

Půl roku dopředu je třeba udělat propagaci akci na různých republikových webech. Měsíc před konáním udělám propagaci ve formě plakátů a pozvánek. Zvýším úsilí na webech. Týden před koštem využiji propagaci ve spolupráci s médii, kde hodně využívám regionálního tisku, jako jsou například Slovácké noviny. Výborná a osvědčená spolupráce je s Českým rozhlasem Brno. Letos pojedeme ve čtvrtek 1. března odpoledne vyprávět o zelové akci do Zlína. Redaktorka Věrka Hotařová bude zpovídat nejen mě, ale především nejpovolanějšího zelařského odborníka v tomto kraji Jaroslava Balaštíka z Ostrožské Nové Vsi a známou osobnost lidové kultury v Hluku Marii Lekešovou, která bude hovořit o zelí z druhé strany, o jeho využití ve slovácké kuchařce.

Kdo vyrábí letošní ceny pro nejlepší zelaře?

Oslovil jsem svého kamaráda v Tupesích Igora Chrástka. Je to zručný lidový řemeslník, keramik a věřím, že zhotovit tři zeláky velikostně odstupňované bude pro něho hračka, i když vím, že výroba potrvá několik dnů kvůli pomalejší technologii při zpracovávání.

Autor: Blanka Malušová

27.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jaroslav Vaďura z vinařství Vaďura v Polešovicích letos dokonce začal se sklizní rané odrůdy Kotrč už 15. srpna.
4

Vinobraní začalo díky teplu o týden dřív

Ilustrační foto.
12

Kriminálka muže dopadla až v Thajsku

Máme šanci překvapit, tuší obránce Divíšek

ROZHOVOR/ Z pražské Letné se body často neexportují. Z fotbalistů Slovácka se může pochlubit skalpem Sparty jenom Josef Divišek, který si před čtyřmi lety odvezl výhru v dresu Příbrami.

Už žádné čekání. Zjistěte si, kolik je v nemocnici pacientů

HLASUJTE V ANKETĚ / FOTOGALERIE / Velkou pomoc pro pacienty, kteří se chystají do odborných ambulancí, zavedla Uherskohradišťská nemocnice.

Zápas se současnou Spartou je výzva, říká kouč Slovácka

Soubor hvězd za mnoho stovek milionů korun versus parta odchovanců fotbalové akademie z jihovýchodní Moravy. Tak by se dal s trochou nadsázky uvést duel 4. kola HET ligy mezi pražskou Spartou a 1.FC Slovácko.

AKTUALIZOVÁNO

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

FOTOGALERIE / Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení