Jak to všechno začalo

Originální nápad uzrál v hlavách uměleckého šéfa cimbálové muziky Harafica Petra Gablase a herce Josefa Kubáníka v prosinci 2011. Před tehdejšími Vánoci tak oblíbená muzika odehrála koncert, na kterém se nejenom hrály koledy, ale herci také zpívali známé skladby za originálního doprovodu Harafici, také se vyprávělo a vzpomínalo. Koncert byl tak úspěšný, že za půl roku proběhl další, tentokrát letní. 23. prosince to bude už posedmé, kdy se muzikanti s divadelníky sejdou a opět slibují celou řadu překvapení.

Vojta Dyk zpíval s cimbálem

I když je koncert založený především na spojení muzikantů a herců, pozoruhodné jsou i osobnosti, které vystupují v druhé části pořadu. Diváci si tak mohli užít vyprávění Květy Fialové, unikátní stepařské číslo za doprovodu cimbálovky předvedl Jan Bursa, ale hercům se podařilo do Hradiště dostat i takové osobnosti, jakými je Ondřej Brzobohatý či Vojtěch Dyk. „Pokaždé se snažíme, aby host předvedl něco zvláštního, co diváci nemohou odnikud znát. Vojta Dyk například zazpíval Ave Maria jen s cimbálem, Ondra Brzobohatý zase zahrál na housle," vzpomíná Josef Kubáník.

Limitované DVD

Obliba akce je obrovská, a protože se na mnoho diváků nedostalo se vstupenkami, vznikl mezi herci a muzikanty nápad, aby ta nejlepší čísla vyšla na DVD. „Rozhodli jsme se pro limitovanou edici 500 kusů," říká primáš Harafice Martin Melichárek s tím, že nosiče je možné objednat pouze na webu Harafice www.harafica.eu, kde je od minulé neděle umístěno i počitadlo, které uvádí, kolik nosičů je ještě volných. „Diváci se mohou těšit na čísla, která jsme ještě nikde nezveřejnili. Uslyší tak například Tomáše Šulaje za doprovodu Ondřeje Brzobohatého, uvidí, jak David Vaculík cifroval v kroji a také mnoho dalšího," uzavírá Martin Melichárek. Herci i hudebníci slibují, že všechny nosiče zároveň i podepíší jako originální vánoční dárek. (kaj)