Případ takového vandalství řeší starosta obce, který na neznámého pachatele okamžitě podal trestní oznámení, vůbec poprvé. Slovy sex či marihuana a dalšími nesmyslnými klikyháky vandal poničil vzhled obce.

„Je to hrozné. Majetek obce i lidí dostal pořádně zabrat. Byl to nejspíš velký umělec, když se potřeboval takhle vyznamenat,“ uvedl starosta Újezdce Zdeněk Gottwald. Podle jeho slov se způsobené škody vyšplhají do desetitisíců. „Jenom ten křížek, jak nyní vypadá. Je počmáraný hned z několika stran. Bude jej muset dávat do pořádku odborník,“ uvedl příklad starosta.

Podle hradišťské policejní mluvčí Jitky Zámečníkové je případ, který se stal před dvěma týdny, stále v šetření.

„Pachatel může dostat trest odnětí svobody maximálně na dva roky. V loňském roce jsme na Slovácku řešili čtyřiatřicet případů sprejerství, z nichž se podařilo objasnit pouhých deset. Letos se objevilo už osmnáct takových případů,“ prozradila Zámečníková s tím, že řádění sprejerů se nevyhnou města ani obce. „Vandalové nejčastěji počmárají zdi ve tmavých podchodech nebo vagony,“ dodala mluvčí.

To, že případů sprejerství přibývá, si myslí velitel kunovických městských strážníků Luboš Blaha. „U nás sprejer řádil také před dvěma týdny. Zůstaly po něm počmárané dveře od kina, zbrusu nová fasáda pošty, vestibul jednoho z místních barů a také zeď obchodu Olšava. Pachatele zatím neznáme, bezpečnostní kamera jej totiž nezaznamenala,“ podotkl Blaha. Zároveň dodal, že sprejer se u nich objevil také asi před dvěma měsíci. Ten byl však odhalen.