Snímek, proti němuž se ohradil poslanec Miroslav Grebeníček (KSČM), syn nechvalně proslulého dozorce ve zmiňovaném kriminálu, ukazuje příběh dvojice, která se propadne časem až do padesátých let minulého století. Tam na vlastní kůži oba mladí lidé zažívají surové praktiky výslechů, které na příkaz zrůdně vyobrazeného ředitele věznice vykonává jeden z dozorců. Zaplněný sál kina Hvězda po projekci tleskal nejen autorům a protagonistům snímku, ale také přítomným někdejším politickým vězňům, pro něž se sedmdesátiminutový snímek stal mimořádným zadostiučiněním. „Na ten film budou nejrůznější reakce, ale důležité je, že se po dvaceti letech podařilo tímto způsobem ukázat hrůznost té doby,“ prohlásil filmový představitel velitele věznice Jan Přeučil, jehož otec František byl v procesu s Miladou Horákovou odsouzen na doživotí a následně si v komunistických kriminálech odseděl 15 let. Předpremiéry se osobně kromě něj zúčastnili představitelé hlavních rolí Tomáš Šulaj a Petra Vlčková, ale také režisér Ján Novák. Vlčková Slováckému deníku přiznala, že pro ni byla mimořádně emotivně silnou scéna, kdy ji mučili elektrickým proudem. Šulaj si z natáčení snímku do života odnesl několik zajímavých postřehů. „Drsných scén tam bylo opravdu hodně. Díky nim jsem ale dospěl k názoru, že bych po těch letech neodsuzoval ty, kteří podle spisů selhali. Nemůžeme totiž vědět, jakým způsobem jim ten režim vyhrožoval. Někdo snese obrazně třicet facek a jiný se totálně složí už po jedné. Odsouzeníhodný je především systém založený na tom, aby ty lidi takto ždímal,“ uvedl Šulaj.

Natáčení podle producenta filmu Pavla Palečka probíhalo před dvěma lety, ale do poslední chvíle nebylo jisté, jestli budou prostory věznice filmařům k dispozici. „Mělo tam vzniknout muzeum totality,“ poznamenal Paleček. Nakonec se ale přece v chátrajících prostorách točilo a film byl zdárně dokončen.
V současnosti je majitelem objektu věznice ministerstvo spravedlnosti. O jeho převedení na město usilují představitelé Uherského Hradiště už několik let. Majitel však doposud žádný jasný názor v této věci nesdělil. „Budova je v nevyhovujícím stavu. Její případné další využití by si vyžádalo velmi nákladnou opravu,“ sdělila před časem mediím mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR Zuzana Steinerová.

HISTORIE VĚZNICE: Justiční palác s věznicí byl v Uherském Hradišti vybudován v letech 1892 až 1897. Byl do něj přestěhován krajský i okresní soud a k budově přiléhala i nová rozsáhlá věznice. V ní byli vězněni například účastníci tzv. hodonínské prosincové stávky r. 1921. Po osvobození pak lidé odsouzení mimořádnými lidovými soudy, zřízenými dekretem prezidenta republiky k trestnímu stíhání nacistických zločinců, zrádců a jejich pomahačů. Věznice pro potřeby okresního i krajského soudu fungovala i v době komunistické totalitní moci. Zanikla při reorganizaci státní správy v r. 1960, kdy byl krajský soud přenesen z Uherského Hradiště do Brna a okresní soud přestěhován do budovy ONV. V následujícím období až do současnosti sloužila potřebám okresní správy SNB a střední uměleckoprůmyslové školy. Dnes se znovu uvažuje o obnovení věznice v tomto objektu. Zdroj: www.totalita.cz
Jak se točil film Klíček v Uherském Hradišti: čtěte ZDE