VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: Dva kýble povidel uvařily Tetičky po dvanácti hodinách

Dolní Němčí – Dvanáct hodin trvalo v sobotu 31. srpna ve starobylé kuchyni někdejšího mlýna v Dolním Němčí, než členky pěveckého sboru Tetičky uvařily ze 120 kilo trnek dva kýble voňavých povidel. O popularitě této akce, která se konala už po třinácté, svědčí návštěvníky zcela zaplněný dvůr areálu Na Mlýně.

3.9.2013
SDÍLEJ:

Třináctý ročník akce Vaření trnek v areálu Na Mlýně v Dolním Němčí.Foto: DENÍK/Pavel Bohun

Tam se od 14. hodiny konal kulturní program, v němž se představily soubory Malá a Malučká Nivnička s Vlastikem Ondrou, mužský pěvecký sbor Dolněmčané, národopisný krúžek Dolněmčan a Dolněmčanská pětka. Před usedlostí mohli lidé navštívit stánky jarmarku lidových řemesel.

Přípravu na oblíbený sobotní rituál zahájily Tetičky už v pátek, kdy musely odpeckovat více než metrák trnek z horněmčanských sadů zemědělské společnosti Agro Okluky. V sobotu před devátou ranní pak ve starobylé kuchyni zatopily pod kotlíkem, aby v něm za neustálého míchání uvařily během následujících dvanácti hodin dva kýble povidel.

„Ten, kdo povidla nestačil ochutnat přímo tady Na Mlýně, se na ně může těšit následující sobotu na nádvoří Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Budou k mání při Slavnostech vína a otevřených památek v rámci prezentace naší obce na stanovišti mikroregionu Bílé Karpaty," řekla jedna ze spolu organizátorek Vaření trnek Marie Ježková.

Jedním z těch, kdo si pošmákl na rozvařené tekutině, jíž se říká lízačka, byl roční Šimonek Talský. Stejně, jako on, zavítala premiérově na Vaření trnek i nejstarší účastnice devadesátiletiletá Filoména Šumberová. Ta však přiznala, že na někdejším mlýně není zdaleka poprvé. Velmi dobře jej zná už z dob svého mládí.

„Chodívala jsem sem do mlýna už za první republiky, jako dvanáctiletá. S Minářovými kluky jsme tehdy byli velcí kamarádi. Vzpomínám si, že tady měli také postavený komín, pod nímž se netopilo. Za války v něm Minářovi ukrývali zdejší chlapy, kteří byli před Němci na útěku," zavzpomínala seniorka, jež si velmi pochvalovala buchty, na ochutnávku Tetičkami napečené.

Postup při tradičním vaření trnek v Dolním Němčí Na Mlýně

• Nejdříve se postaví do kotle dřevěný měsíček, jímž se v něm pomocí táhla míchají trnky. Ještě před tím ale, aby se nepřipálily a měly se na čem rozpouštět, je nutné měsíček potřít ze spodní strany silnou vrstvou sádla.

• Pak se do kotle nasype malé množství trnek na rozpuštění a zatopí se suchým dřevem. Při tom se musí neustále otáčet měsíčkem (zatím ještě bez táhla), aby se trnky v kotli nepřipálily.

• Po rozvaření této dávky se do kotle nasype zbylé množství trnek a to se za stálého míchání (již pomocí táhla) zhruba tři hodiny vaří.

• Po uplynutí této doby se vařené trnky vyberou z kotle. Před tím je však nutné snížit teplotu kotle, aby se neroztavil a trnky nepřipálily. To se dělá tak, že se z ohniště vyberou žhavé uhlíky a pod kotel se strčí věcheť (skroucená natrhaná vysoká tráva namočená ve vodě). Po ochladnutí se rozvařené trnky přelévají z kotle přes plechové cedidlo (hmota se pasíruje pomocí krátkého březového koštěte) do větší nádoby. Od této chvíle se vařené tekutině začíná říkat lízačka.

• Po přepasírování se lízačka nalije zpět do kotle, pod nějž se vrátí rozžhavené uhlíky. Pak se za neustálého míchání vaří do té doby, než se z lízačky stanou povidla, což to trvá zhruba dalších pět hodin, podle intenzity topení.

• Po uplynutí této doby se musí opět snížit teplota v kotli. Povidla se následně vyberou z kotle a nalijí se třeba do menších sklenic.

Autor: Pavel Bohun

3.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dožínky Zlínského kraje 2017
AKTUALIZUJEME
31

OBRAZEM: Dožínky Zlínského kraje

Vedoucí Centra potravinové a materiální pomoci v Uherském Brodě František Bílek

Pro lidi jsme mnohdy poslední záchrana, říká vedoucí Centra potravinové pomoci

Nově narozená miminka na Slovácku - 33. týden 2017

HLASUJTE V ANKETĚ, FOTOGALERIE / Díky vstřícnosti uherskohradišťské porodnice vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Stanislav Hofmann: Mrzí mě, že ze Sparty jedeme s prázdnou

ROZHOVOR/ - Hodně solidní zápas odehrálo Slovácko na pražské Letné. Bohužel, domů se svěřenci trenéra Levého vraceli bez bodového zisku. K vysněné remíze scházely doslova centimetry. Šest minut před koncem, po rohu střídajícího Sadílka, orazítkoval Stanislav Hofmann jenom tyčku sparťanské branky.

Amatérští výtvarníci si odskočili na týden malovat na Velehrad

Obrazy se dají prezentovat nejen v tradičních galeriích, ale ledaskde. O tom se mohli přesvědčit obyvatelé i návštěvníci poutního Velehradu.

Novoveští dragoni doma vybojovali sedm medailí

Sedm medailí vybojovaly na Dračím mistrovství Moravy v Ostrožské Nové Vsi domácí posádky ONV Box. Přestože si na Kunovské tabuli brousily zuby i na nejcennější kov, ten jim pokaždé unikl. Postarali se o to famózní přerovští dragoni, kteří ovládli všech devět závodů. Mezi amatérskými posádkami se dařilo slováckému seskupení s názvem Pobřežní hlídka, které slavilo dvě druhá místa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení