Potvrdila to Marie Tůmová z ředitelství sociálních služeb v Uherském Hradišti. „Každý měsíc se schází komise, která tyto žádosti projednává. Denně k nám přijde někdy jedna, někdy i pět žádostí od důchodců, které zařazujeme do pořadníků. V evidenci teď máme 274 žadatelů,“ sdělila Tůmová.

V Domě pro seniory v Buchlovicích je kapacita 220 lůžek. Ta je naplněna. Důchodci tam mají kompletní zdravotní i pečovatelskou péči a stravu. „Máme plno. Žádostí je stále více. Zaměstnáváme tři společnice, které mají na starosti také ergoterapeutické úkony a starají se o volný čas obyvatel,“ poznamenal tamní ředitel domova seniorů Antonín Gajdoš. Senioři na Slovácku mají kromě umístění do těchto středisek také možnost zaplatit si z příspěvků na péči některé pečovatelské služby. Ty nabízí i uherskohradišťská charita.

„Počet klientů se mění se střídáním ročních období. Nyní máme 90 těch, kteří potřebují zdravotní péči a 800 těch, kteří si platí některé z pečovatelských služeb,“ prozradil Jiří Jakeš, ředitel oblastní Charity v Uherském Hradišti. Zdravotní péči tam poskytují zdravotní sestry, a to od odběrů krve, dávkování léků až po různé převazy ran. Rodiny si mohou objednat i specializovaného hospice, který nemocnému poskytne kompletní péči. Pečovatelky potom rozváží obědy, pomáhají s nákupy, na vycházkách, s úklidem domácnosti, pomoc s oblékáním nebo s osobní hygienou.

Někteří důchodci by do domova nešli. „Do domova bych nechtěla. Vadilo by mi, že na pokoji bydlí společně více lidí. To už je pro mě přijatelnější penzion,“ sdělila Světla Nováková z Uherského Hradiště.

 

ZDE>SI TAKÉ PŘEČTETE DALŠÍ AKTUÁLNÍ ZPRÁVY ZE SLOVÁCKA