„Menší děti, které by domů moc chtěly jet, si rodiče na Vánoce nevezmou. A ty starší, které jsou už doma spíše tady, rodiče chtějí a my je musíme pomalu přemlouvat, aby k nim vůbec jely,“ povzdechla si Frühaufová.

V bojkovickém dětském domově zůstane na svátky pět svěřenců z dvaadvaceti. Podle ředitele Pavla Šoltyse je to standardní stav, který se opakuje každý rok. „Většina dětí jezdí k rodičům, jeden chlapec míří do předpěstounské péče. Děti, které v domově zůstanou, se sestěhují do jednoho ze dvou bytů a budou trávit svátky pohromadě,“ prozradil Šoltys.

Stejná situace panuje také v Uherském Hradišti. „U nás zůstává devět dětí z čtyřiadvaceti. Některé odjedou na celé zimní prázdniny, jiné třeba na pár dní. Proto jsme jim uspořádali společnou štědrovečerní akci s předstihem, aby se všichni před Vánocemi rozloučili,“ poznamenala vychovatelka z hradišťského domova Iveta Sládková.

Jedenáctiletá obyvatelka hradišťského domova Monika Dvořáková se domů moc těší. „Pojedu k mojí mamince, ale nesmím zlobit,“ vysvětlila.