VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Den medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá

Modrá – Dopřát si ochutnávku pravého českého medu lesního, řepkového, lipového a akátového, ale také mexického, pohankového z Kanady, kaštanového z Itálie, medového piva nebo padesáti druhů medovin si mohlo v sobotu odpoledne tisíc dvě stě padesát návštěvníků Archeoskanzenu Mo­drá.

25.8.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
31 fotografií

V paláci velmože si mohli návštěvníci olíznout několik vzorků medu, v Metodějově škole písemnictví zase medové pivo nebo medovinu.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

V opevněném slovanském hradisku se uskutečnil jubilejní desátý ročník Dne medu a medoviny, jehož součástí byl devátý ročník soutěže o titul Král medoviny. Padesát vzorků medovin hodnotila den před konáním akce komise složená z vinařů a včelařů.

„V kategorii neochucených medovin jim nejvíce chutnala lipová medovina z roku 2011 od Antonína Přílučíka z Jalubí a Dolská hořká medovina ročník 2008 z Výzkumného včelařského ústavu v Dole," prozradil majitele dvou vítězných produktů vyrobených z medu správce archeoskanzenu Lubomír Sláma. V kategorii ochucených medovin přiřkli porotci hned tři první místa. Královské medovině skořicové od firmy Včelnek, skořicové medovině ročník 2009 od Antonína Přílučíka a jeho speciální medovině s příchutí máty peprné, vyrobené v roce 2011. „To svědčí o tom, že chuť, barva, vůně a vzhled předložených medovin je rok od roku vyrovnanější a degustátoři je musejí dlouho posuzovat než vynesou konečný verdikt," mnul si ruce správce skanzenu.

Zatímco medovinu a medové pivo koštovali návštěvníci ve škole písemnictví, v paláci velmože zase ochutnávali vzorky medu. „Pokoštoval jsem je všechny, ale kdybych si měl vybrat jen jeden ke snídani, byl by to určitě pastovaný med s číslem deset," nechal se slyšet Richard Vacula z Luhačovic, který přijel na víkend za svým tátou na Velehrad.

Velkou pozornost na sebe strhl čtvrtý ročník stloukání másla, který slovem provázela Tereza Habartová z Kunovic. Máslového klání se zúčastnila čtyři družstva. „Čas k ustloukání žluťoučkého a krásně vonícího másla měl tým Pimpleny. Pokud se týká hmotnosti másla, tak prvenství patří Velkomoravanům, ale odborná porota přiřkla celkové prvenství za kvalitu, chuť a celkový dojem produktu ze smetany muzikantům Fernet blues," sdělila výsledky soutěže Tereza Habartová.

Po několika kilech nastloukaného másla, které si lidé mazali na čerstvý chleba, se v několika minutách jen zaprášilo. Po másle i sekundárním produktu podmáslí se lidé olizovali až za ušima. „Oba produkty byly mnohem lepší než ty, které nakupujeme v marketech," rozhlašovala Eva Somrová z Otrokovic.
„V pořádání medové akce budeme i nadále pokračovat. Vždyť med i medovina byly nedílnou součástí velkomoravského jídelníčku a dodnes lidem chutnají. Nemalou roli hraje i to, že touto akcí chceme podpořit rozvoj včelařství v našem regionu," ťal do živého správce skanzenu.

Autor: Zdeněk Skalička

25.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na tom jubilejním desátém ročníku jalubského koštu mohli vyznavači ušlechtilých moků ochutnat 608 vzorků vín.
17

Jubilejní desátý ročník koštování vína, opět zdařilá akce

Areál krajské nemocnice T. Bati.
AKTUALIZOVÁNO
10

Kraj odvolal vedení Baťovy nemocnice. Má nového ředitele

VIDEO: Straňanský masopust přilákal poslance, senátory i stovky diváků

Strání – Každý pátek na přelomu února a března, pět dnů před Popeleční středou, začíná největší festival masopustních tradic v České republice FAŠANK ve Strání. Letošní jubilejní třicátý ročník hostil soubor z Belgie, nabídl jarmark tradičních řemesel a představil na dvě stovky tanečníků se svými verzemi mečového tance „Pod šable".

Libor Zlomek: Na Vinařském bále představíme naše tradiční odrůdy, ročník 2016

/ROZHOVOR/ - Už za týden se sejdou milovníci vína na největším bále na Slovácku. V sobotu 4. března se už poosmé uskuteční vinařský ples ve sportovní hale v Hluku, kde jeho návštěvníci budou moct ochutnat loňská vína pořadatelského vinařství Zlomek a Vávra. Kolik práce bylo s přípravami bálu a proč na akci vyrazit, popsal Slováckému deníku jeden z pořadatelů Libor Zlomek.

Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

Zavedení elektronické evidence tržeb se od března nevyhnou ani vietnamští obchodníci. Jejich počet se odhaduje na 20 tisíc a jejich tržby podle odhadů mohou mezi maloobchodníky činit až 70 procent. Na konci loňského roku mělo v ČR trvalý pobyt přes 48 tisíc Vietnamců. Na jejich přípravu na zásadní změnu pro způsob obchodování se Deník zeptal vietnamského podnikatele Michala Tunga, který na ni své krajany již několik měsíců připravuje.

Hrdina okamžiku na Bohemce? Slovácký Kone. Vytahoval zapadlý jazyk Berkovce

Uherské Hradiště – Čert vem góly nebo ligové body. To nejdůležitější a rozhodně to nebyla žádná fotbalová paráda se v zápase Slovácka na hřišti pražských Bohemians událo po půlhodině hry.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies