VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Den medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá

Modrá – Dopřát si ochutnávku pravého českého medu lesního, řepkového, lipového a akátového, ale také mexického, pohankového z Kanady, kaštanového z Itálie, medového piva nebo padesáti druhů medovin si mohlo v sobotu odpoledne tisíc dvě stě padesát návštěvníků Archeoskanzenu Mo­drá.

25.8.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
31 fotografií

V paláci velmože si mohli návštěvníci olíznout několik vzorků medu, v Metodějově škole písemnictví zase medové pivo nebo medovinu.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

V opevněném slovanském hradisku se uskutečnil jubilejní desátý ročník Dne medu a medoviny, jehož součástí byl devátý ročník soutěže o titul Král medoviny. Padesát vzorků medovin hodnotila den před konáním akce komise složená z vinařů a včelařů.

„V kategorii neochucených medovin jim nejvíce chutnala lipová medovina z roku 2011 od Antonína Přílučíka z Jalubí a Dolská hořká medovina ročník 2008 z Výzkumného včelařského ústavu v Dole," prozradil majitele dvou vítězných produktů vyrobených z medu správce archeoskanzenu Lubomír Sláma. V kategorii ochucených medovin přiřkli porotci hned tři první místa. Královské medovině skořicové od firmy Včelnek, skořicové medovině ročník 2009 od Antonína Přílučíka a jeho speciální medovině s příchutí máty peprné, vyrobené v roce 2011. „To svědčí o tom, že chuť, barva, vůně a vzhled předložených medovin je rok od roku vyrovnanější a degustátoři je musejí dlouho posuzovat než vynesou konečný verdikt," mnul si ruce správce skanzenu.

Zatímco medovinu a medové pivo koštovali návštěvníci ve škole písemnictví, v paláci velmože zase ochutnávali vzorky medu. „Pokoštoval jsem je všechny, ale kdybych si měl vybrat jen jeden ke snídani, byl by to určitě pastovaný med s číslem deset," nechal se slyšet Richard Vacula z Luhačovic, který přijel na víkend za svým tátou na Velehrad.

Velkou pozornost na sebe strhl čtvrtý ročník stloukání másla, který slovem provázela Tereza Habartová z Kunovic. Máslového klání se zúčastnila čtyři družstva. „Čas k ustloukání žluťoučkého a krásně vonícího másla měl tým Pimpleny. Pokud se týká hmotnosti másla, tak prvenství patří Velkomoravanům, ale odborná porota přiřkla celkové prvenství za kvalitu, chuť a celkový dojem produktu ze smetany muzikantům Fernet blues," sdělila výsledky soutěže Tereza Habartová.

Po několika kilech nastloukaného másla, které si lidé mazali na čerstvý chleba, se v několika minutách jen zaprášilo. Po másle i sekundárním produktu podmáslí se lidé olizovali až za ušima. „Oba produkty byly mnohem lepší než ty, které nakupujeme v marketech," rozhlašovala Eva Somrová z Otrokovic.
„V pořádání medové akce budeme i nadále pokračovat. Vždyť med i medovina byly nedílnou součástí velkomoravského jídelníčku a dodnes lidem chutnají. Nemalou roli hraje i to, že touto akcí chceme podpořit rozvoj včelařství v našem regionu," ťal do živého správce skanzenu.

Autor: Zdeněk Skalička

25.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cyklostezka v Ostrožské Nové Vsi, u Sirnatých lázní, je uzavřena.

Cyklostezka u Sirnatých lázní je uzavřená

Konopí. Ilustrační foto.

Při obchodování s konopím na sebe mladíci z Hradiště zavolali policii

VIDEO: Prvního občánka Uherského Hradiště přivítal starosta na radnici

Tak, jako každoročně, ani letos neopomenulo vedení Uherského Hradiště odměnit deseti tisíci korunami a pamětním listem prvního občánka, který se narodil v roce 2017 v Uherském Hradišti.

Senior zakopl a spadl do požářiště

Nedachlebice - U požáru travního porostu v Nedachlebicích v pondělí zasahovali hasiči. Na místě byla i zraněná osoba. Operační důstojník vyhlásil požární poplach jednotce profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, a dále jednotkám dobrovolných hasičů obce Nedachlebice a Bílovice.

Dvakrát s cenou Největší z pierotů bodovala inscenace Nepřítel lidu

Uherské Hradiště – Netradičně, v rámci Mezinárodního dne divadel a zároveň při představení muzikálu Hra o pyžama, se v pondělí 27. března večer udělovala ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti ocenění za nejlepší herecké výkony roku 2016.

Véskami zněly tóny lesnic a borlic, ale také vonělo víno

Myslivci, kteří ve svých srdcích chovají lásku k přírodě, všemu živému v ní, ale také ke hře na dechové hudební nástroje, si dali v sobotu dostaveníčko na netradičně tradičním koštu vína v kulturním stánku Uherské Hradiště - Vésky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies