Tady získali mladí muzikanti technický základ a brzy i cit pro interpretaci lidové písně. Již tehdy spolupracovali s dětským folklorním souborem Hradišťánek a tato spolupráce pokračuje i nyní. Podobně čas od času doprovázejí kunovický Handrlák nebo taneční složku Cifry – s těmito soubory se dostali i do zahraničí (Německo, Francie, Polsko). Po absolvování základní umělecké školy v roce 2005 zůstala kapela pohromadě a zvolila své jméno.

Během poměrně krátké doby dosáhla muzika významných úspěchů. Již po roce trvání vyhrála přehlídku cimbálových muzik v Mikulově a v roce 2003 se stala absolutním vítězem celostátní soutěže dětských cimbálových muzik ve Vysokém Mýtě. Často účinkuje na akcích pořádaných městem Uh. Hradiště, Klubem kultury či Slováckým muzeem. Účinkovala například ve Vlčnově na jízdě králů, na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek a v letošním roce slavila úspěchy na mezinárodním festivalu ve Strážnici.

Primášem je Jakub Ilík a dále hrají Petr Štulír, Jan Bazala, Martin Melichárek, Vít Stašek, Luděk Hosnedl, Andrej Vališ, Vojtěch Šobáň, Milan Gablas a Petr Gablas. Pokud jsou folkloristům některá jména povědomá, nejedná se o podobnost náhodnou… Harafica si vytvořila početný fanklub svých příznivců, které si získala spontánním a pohodovým muzicírováním a technickou vyspělostí. To vše si budete moci ověřit v sobotu 18. srpna od 18 hodin ve Smetanových sadech, kde kapela vystoupí v dalším pořadu cyklu „Večer u Slovácké búdy“, který letos Klub kulturx věnoval 750. výročí založení města Uh. Hradiště. Vstup je zdarma, občerstvení zajištěno.