VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Recepty na vánoční cukroví hradišťských celebrit

Uherské Hradiště - Dnes se ptáme hradišťských celebrit na recepty jejich oblíbeného vánočního cukroví.

11.12.2007
SDÍLEJ:

anketaFoto: DENÍK/Martina Zapletalová

Rychlé cukroví

V určitou chvíli se obléknu, obuju a vyjdu ven. Zamířím k Tesku, které je v těsném sousedství mého bydliště a je otevřeno nonstop. Vezmu nákupní vozík a zajedu s ním do oddělení pečiva. Vyberu krabici vánočního cukroví, které mne pohledem zaujme, zaplatím u kasy požadovanou částku. Vrátím se domů, vyskládám na talíř. Dobrou chuť! Jiří Jilík, spisovatel a novinář

Lehký vánoční dezert

K přípravě lehkého vánočního dezertu potřebujeme sáček bílých burisonů, nasekanou směs různých oříšků a sušeného ovoce, sladovit (ten se dá koupit v prodejně zdravé výživy). Celou směs promícháme a přeneseme na plech. Necháme hmotu v chladnu ztuhnout a pak jen nakrájíme do tvarů podle fantazie. Petra Zemčíková, mluvčí Uh. Hradiště

Mandlové rohlíčky

Na Vánoce mám ze všeho cukroví nejraději mandlové rohlíčky se skořicovým cukrem. K jejich přípravě potřebujeme 300 g hladké mouky, dva žloutky, 200 g másla nebo hery, 150 g mandlí a 100 g skořicového cukru. Z připraveného těsta vytvarujeme rohlíčky, které upečeme. Poté je ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru. Radek Jančář, ředitel Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana

Marcipánová hmota

Mým dětem nejvíce chutná tzv. marcipánová hmota. Je to cukroví nepečené a trošku sladší. Smícháme 20 dkg sušeného mléka, 3 dkg stoprocentního tuku, lžíci medu, mandlovou esenci a podle potřeby vodu. Vypracované těsto musí být jako modelína, takže s vodou opatrně. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme z něj hvězdičky a srdíčka, větší i menší. Můžeme je pak k sobě lepit nebo třeba lehce pokapat čokoládou. Jitka Zámečníková, policejní mluvčí

Krém na vosí úly

Moje nejoblíbenější cukroví jsou úly. Obal tvoří manželka, takže recept neznám. Já jsem specialistou na krémy. Ten na úly je velmi jednoduchý. Rozetřeme máslo s cukrem, vmísíme žloutek, rum a vychladlou silnou kávu. Naplněný úl se dává na linecká kolečka nebo na kulaté piškoty. Miroslav Potyka, Klub kultury

Kakaová roládka

Ke zhotovení kakaové roládky si ušleháme 5 vajec a 10 dkg cukru moučky, pak pomaličku přes sítko vmícháme do směsi tři lžíce holandského kakaa. Na plech položíme omaštěný pečicí papír a směs rozetřeme po ploše. Vložíme na chvíli do rozehřáté trouby a během chvilky vyndáme, protože ve směsi není mouka a korpus je hned upečený. Po vychladnutí ušleháme dvě šlehačky, přidáme ztužovač, aby šlehačka nevytékala, potřeme po plátu a stočíme spojem dolů. Kakaová roládka je hotová. Moc dobře chutná, proto je dobré dělat minimálně dvě dávky současně. Romana Habartová, Slovácké muzeum

Medvědí pracny

K přípravě medvědích pracen budeme potřebovat 350 g polohrubé mouky, 250 g másla nebo tuku, 120 g oříšků nebo mandlí, 50 g kakaa, skořici (na špičku nože), hřebíček (o polovinu méně než skořice), formičky na pracny, vanilkový a moučkový cukr na obalování. Na válu nejprve smícháme mouku s cukrem, kořením, kakaem a oříšky, rozdrobíme do ní máslo a zpracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček. Chvíli si odpočineme. Poté váleček nakrájíme na stejně velké kousky a vtiskujeme je do formiček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a ještě horké obalujeme v cukru. David Huspenina, kino Hvězda

Přečtěte si také:

Vánoční cukroví lidé stále častěji kupují v obchodech

Lidé stále více nakupují vánoční cukroví

 

11.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Slavnostní vyhlášení výsledků X. ročníku soutěže TOP Víno Slovácka 2017 v Polešovicích. Jedná se o regionální ocenění nejlepších vín Slovácka
AKTUALIZOVÁNO
33

Absolutním vítězem TOP Víno Slovácka 2017 je Jaroslav Vaďura

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Pro lidi jsme mnohdy poslední záchrana, říká vedoucí Centra potravinové pomoci

ROZHOVOR/ - „Poslat je domů hladové nechci.“ Tímto citátem z Bible se řídí pracovníci Centra potravinové a materiální pomoci (CPMP) sv. Zdislavy Uherském Brodě, které provozuje tamní Oblastní charita. Vedoucím tohoto zařízení, jehož cílem je okamžitá pomoc sociálně slabým, je František Bílek. Ten vysvětlil okolnosti vzniku centra i náplň jeho činnosti.

Nově narozená miminka na Slovácku - 33. týden 2017

HLASUJTE V ANKETĚ, FOTOGALERIE / Díky vstřícnosti uherskohradišťské porodnice vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Stanislav Hofmann: Mrzí mě, že ze Sparty jedeme s prázdnou

ROZHOVOR/ - Hodně solidní zápas odehrálo Slovácko na pražské Letné. Bohužel, domů se svěřenci trenéra Levého vraceli bez bodového zisku. K vysněné remíze scházely doslova centimetry. Šest minut před koncem, po rohu střídajícího Sadílka, orazítkoval Stanislav Hofmann jenom tyčku sparťanské branky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení