Vlády ČSSR, ČSR A SSR k událostem 17. listopadu

(Slovácká jiskra, 22. listopadu 1989) Vlády ČSSR, ČSR a SSR se na své mimořádné plenární schůzi zabývaly událostmi, které následovaly po studentské manifestaci k výročí 17. listopadu 1939. Seznámily se se zprávou o průběhu pátečních a následujích demonstrací.

Vlády trvale usilují o důslednou realizaci společenské přestavby a demokratizace, o zlepšování sociální a ekonomické úrovně života občanů. Od programového prohlášení federální vlády v listopadu loňského roku jsme uskutečnili řadu zásadních opatření pro další rozvoj ekonomiky a životní úrovně. Byly vypracovány desítky nových zákonů, které tvoří právní základ přestavby a hospodářské reformy, jejíž zavedení bylo urychleno o jeden rok. K uskutečňování tohoto programu dostala vláda ČSSR minulý týden plnou podporu Federálního shromáždění ČSSR. Provádíme nejhlubší zásahy do společenského života v dosavadní historii socialismu u nás.

Pro realizaci rozsáhlého programu přestavby a demokratizace společnosti je rozhodující aktivní podpora všeho lidu včetně mládeže. Proto nás tak znepokojují pokusy narušovat pořádek, vyvolávat nedůvěru k činnosti vlády a k socialistickému zřízení. Takový postup jen nahrává odpůrcům přestavby a je v rozporu se skutečnými zájmy lidu této země.

Přestavba pro nás znamená i dialog. Vítáme všechny podněty, iniciativy i připomínky, které mohou tento složitý proces vyjasnit a urychlit. Jsme přitom jednoznačně pro politická řešení existujících problémů. Ta se ale nedají hledat v atmosféře emocí, vášní a protisocialistických vystoupení tak, jak k tomu došlo v posledních dnech v Praze.

Jsme pro čestnou a poctivou politiku. Odmítáme proto provokace. Nechceme jít cestou konfrontace, kterou se nám pokoušejí určité protisocialistické živly vnutit. Žádná vláda v právním státě však nemůže trpět porušování ústavy a zákonů své země. Proto vlády ČSSR, ČSR a SSR souhlasí s opatřeními, která měla za cíl obnovit pořádek, ochránit majetek a životy občanů. Oceňujeme rozvážný postoj dělníků, družstevních rolníků ainteligence, kteří si i při oprávněné kritice různých nedostatků uvědomují nezbytnost každodenní poctivé práce, základů našich socialistických jistot a životní úrovně. Nemůžeme však nečinně přihlížet k činnosti těch skupin, které působí v rozporu s čs. právním řádem a jsou podněcovány ze zahraničí.
Vlády ČSSR, ČSR a SSR se obracejí ke studující mládeži s výzvou, aby chápala složité procesy ve všech souvislostech, aby nepodléhala iluzím o možnosti jednoduchých řešení složitých otázek. Je zapotřebí rozeznávat, kdo chce mezi mládeží hledat podporu pro své sobecké cíle. Stejně tak se obracíme na naši uměleckou frontu. Lidu této země mohou být prospěšní jen ti, kteří tvořivými nikoliv destrukčními činy pomáhají společenskému vývoji. Vlády ČSSR, ČSR a SSR budou v souladu se svými ústavními povinnostmi energicky chránit zájmy socialistické společnosti i zákonná práva občanů ČSSR.

Občanské fórum
Dne 24. listopadu 1989 byl v Uherském Hradišti ustaven přípravný výobr Občanského fóra. V následujících dnech se svými podpisy připojilo k Občanskému fóru téměř 2000 občanů. Občanskému fóru nejde o získávání moci. Ukončí svou práci ve chvíli, kdy budou splněny požadavky, které zaručí uskutečnění demokratického společenského uspořádání v naší vlasti. Veřejnost je a bude o veškeré činnosti Občanského fóra podrobně informována.