„Cílem bylo prověřit akceschopnost velitelů a hasičů při likvidaci požáru dopravního letounu L 410, možnosti záchrany osob, správné nasazení sil a prostředků a spolupráci podnikových a profesionálních hasičů s personálem letiště," vysvětlil mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

U letounu, jenž musel nouzově přistát kvůli poruše motoru, došlo vlivem prudké změny povětrnostních podmínek k náklonu na levou stranu a následný náraz levého podvozku o betonovou plochu způsobil jeho odlomení a letoun narazil levým křídlem o zem. Při nárazu unikly letecké pohonné hmoty, které se vlivem tření kovu o dráhu vznítily.

Na místě zasahovali podnikoví hasiči JSDHP Aircraft Industries a profesionální hasiči ze stanice Uherské Hradiště.

„Jelikož došlo k zablokování dveří, hasiči současně s hasebním zásahem vyřezali do trupu letounu otvor, kterým byli evakuováni cestující a členové posádky. Jednoho cestujícího, který zůstal v trupu zaklíněn, navíc museli vyprostit pomocí hydraulického zařízení," dodal Libor Netopil.

Po zajištění předlékařské pomoci zraněným, ochlazení požárem zasažených částí letounu a zabezpečení jeho odtažení z prostoru vzletové a přistávací dráhy bylo cvičení ukončeno.