V přístavišti vzplanula po 16. hodině jedna ze tří luxusních jachet pronajímaných společností Jacht Morava.

„Při požáru byl zraněn uživatel lodi, který byl s popáleninami odvezen Zdravotnickou záchrannou službou do Uherskohradišťské nemocnice,“ uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Šlehající plameny, které měli možnost sledovat cyklisté jedoucí po cyklostezce přilehlé k Baťovu kanálu, poničily téměř celou loď.
„V době příjezdu hasičů byla kajutová loď celá hořela. Jednotky profesionálů Uherského Hradiště a dobrovolníků z Babic okamžitě nasadily dva proudy s pěnou a požár lokalizovaly,“ popsal zásah mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

V pátek 11. srpna 2017 se na hlavní cestě v Želechovicích nad Dřevnicí stala bouračka tří aut. Mezi nimi bylo i luxusní červené Ferrari, v něm byli dva mladíci.
Naleštěné ferrari "ťuklo" auto před sebou, pak dostalo ránu zezadu

Uniklé provozní kapaliny, které se nahromadily na vodní hladině, zachytávali hasiči nornými stěnami, aby se nerozšířily po vodním toku. Povolaný musel být i speciální vyprošťovací automobil profesionálních hasičů z Otrokovic, aby bylo možné poškozenou loď z hladiny vyzvednout a zabránit další kontaminaci prostředí.

Výjimečnost situace potvrdil i Tomáš Ostrčil ze Státní plavební správy vedoucí pobočky Přerov, pod nějž spadá Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj, ale i kraj Vysočina.

„Podobný případ se stane zhruba jednou za dva roky. Podle mých informací se jednalo o malé motorové plavidlo, na nějž pronajímatel nepotřeboval vlastnit žádné oprávnění kromě dovršení osmnácti let a krátkého zaškolení v manipulaci s ním,“ prozradil Tomáš Ostrčil.

Ve vodě dnes skončil řidič osobního vozidla, který pravděpodobně omylem vjel na cyklostezku u Baťova kanálu mezi Spytihněví a Babicemi.
Cyklisté se stali svědky kuriózní dopravní nehody u Baťova kanálu

Ačkoliv závěry vyšetřování, co nehodu způsobilo, jsou stále neznámé, ze své zkušenosti by si vsadil na problémy s palivem. „Je otázkou, zdali pohonná hmota vzplane chybou uživatele, či zdali se jedná o technickou závadu. Vzhledem k tomu, že plavidlo bylo de facto nové, bych se však přiklonil k první variantě,“ sdělil Tomáš Ostrčil.

Plavidlo pronajímala společnost ABC Bilance známá také jako Jacht Morava. Lenka Lapčíková ze společnosti potvrdila, že se jedná o jejich jachtu, k události se ale nechtěla podrobněji vyjádřit. Nesdělila ani, kterou ze tří pronajímaných lodí plameny v neděli zničily.
Podle informací Deníku by se mělo jednat o kajutovou loď Calipso 750 Aneta. Plavidlo vyrobené v roce 2016 disponovalo prostorem pro tři až šest osob, bylo dlouhé 8,5 metru, široké téměř tři metry.

Baťův kanál. Ilustrační foto
Baťův kanál láká na nové lodě, sezona skončí dřív